Vad är fysioterapi? Vad består den av?

Vad är fysioterapi? Vad består den av?

Med en ökad medvetenhet om hur viktigt det är att våra kroppar fungerar korrekt och hur stor inverkan rörelse har på vår hälsa, upplever fysioterapi en verklig renässans. Även dagens epidemiologiska situation och den ständigt ökande andelen människor som arbetar på distans har en enorm inverkan på den ökande förekomsten av ihållande muskel- och ledvärk. I sådana situationer är det bästa valet ofta att uppsöka en fysioterapeut – men vad är egentligen fysioterapi?

Vad är fysioterapi?

Fysioterapiär den medicinska vetenskap som handlar om att använda rörelse eller värme-, ljus- eller elektriskastimuli för att förbättra den fysiska konditionen och lindra konstant smärta. Fysioterapi kan också vara till hjälp för att förebygga skador, t.ex. hos idrottare, eller för att förbättra organfunktionen. Förknippa inte fysioterapi enbart med enkla övningar eller massage, eftersom detta extremt intressanta medicinska område erbjuder otaliga alternativ för att hjälpa patienter.

fysioterapi eller rehabilitering

Bland de mest populära fysioterapimetoderna finns

  • terapeutisk massage – kanske det mest populära sättet att minska svullnad och slappna av musklerna. Massage lindrar också envisa smärtor och stimulerar blodcirkulationen avsevärt.
  • värmeterapi – en terapi som använder värme i form av kompresser, vanligtvis paraffinomslag, vilket gör att blodkärlen vidgas och vävnaderna syresätts bättre.
  • kryoterapi – även känd som kallterapi, med hjälp av metoder som ismassage eller kalla förpackningar. Det är ett genialt sätt att bli av med svullnad eller smärtsam inflammation.
  • elektroterapi ( elektrisk behandling ) – en procedur som använder en ström med rätt frekvens för att minska alla typer av smärtor och diskopatier.

För vem är ett besök hos en fysioterapeut särskilt rekommenderat?

Sjukgymnastikger lösningar på många till synes svårbehandlade tillstånd, såsom ryggsmärta och alla typer av idrottsskador. Personer med en stillasittande livsstil och idrottare som dagligen utsätts för olika typer av benbrott och luxationer bör vara särskilt intresserade av sjukgymnastik. Sjukgymnastik rekommenderas också för personer som vill förbättra sin rörlighet och kondition.

vad fysioterapi erbjuder

Även patienter med allvarliga inkontinensproblem kan räkna med stöd från en specialist – bäckenbottenövningar är en bra lösning för sådana personer. Urogynekologisk fysioterapi, dvs. behandling av tillstånd relaterade till bäckenavvikelser, kan också hjälpa till med extremt smärtsamma menstruationsperioder och sexuell dysfunktion.

Urogynekologisk fysioterapi – en speciell typ av fysioterapi för gravida kvinnor

En särskildtyp av fysioterapi som är relativt ovanlig förtjänar också särskild uppmärksamhet – urogynekologisk fysioterapi. Denna typ av fysioterapi är främst inriktad på dysfunktioner i bäckenbotten och behandlar problem som urininkontinens, bäckensmärta eller dysfunktioner i urinblåsan.

Fysioterapi efter kejsarsnitt

Det är också en utmärkt lösning för blivande mammor som vill förbereda sig väl inför förlossningen. Efter en detaljerad sjukdomshistoria och hållningsanalys gör läkaren en grundlig undersökning av bäckenbotten för att identifiera dysfunktioner och välja en lämplig uppsättning övningar.

Var ska man leta efter en fysioterapeut?

På grund av det växande intresset för fysioterapi finns det fysioterapikliniker i de flesta större städer, och fysioterapeutens tjänster finns också på polikliniker eller sjukhus. Många spa-center erbjuder fysioterapikurser, vanligtvis i form av massage.

vad fysioterapi handlar om

Vi kan också använda internet för att hitta den närmaste fysioterapikliniken i närheten av vårt hem på bara några ögonblick. Det nationella registret över fysioterapeuter kan vara särskilt användbart, där intresserade användare inte bara enkelt kan söka efter en viss fysioterapeut med hjälp av deras för- eller efternamn, utan också bredda sin kunskap om denna anmärkningsvärda behandlingsmetod.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hälsa