Vem är en gynekolog och vad gör han eller hon?

Vem är en gynekolog och vad gör han eller hon?

Gynekologen är fortfarande förknippad med ett stort tabu i många kretsar, vilket innebär att vi ofta inte känner till bredden på hans eller hennes kompetens och vilka tillstånd vi kan komma till honom eller henne med. Gynekologi är ett område som är extremt viktigt i varje kvinnas liv, vilket innebär att ju mer vi vet om det, desto bättre. Hur går ett besök hos en gynekolog till och vad gör han eller hon egentligen?

Gynekolog – vem är det?

En gynekolog är en specialist inom gynekologi, vilket är den gren av medicinen som behandlar såväl behandling som förebyggande av det kvinnliga könsorganet. Det är värt att skingra den vanliga myten att han bara behandlar vuxna kvinnor före eller under klimakteriet. Gynekologen behandlar också barn och äldre – det finns ingen åldersskillnad, även om varje gynekolog har sin egen specialisering.

Det är också värt att veta att gynekologen också har en bred kunskap om obstetrik, vilket gör honom eller henne till den person som ofta välkomnar födslar och ger råd om perinatala ämnen, när frågor alltid är rikliga.

Eftersom vi redan vet vad en gynekolog gör är det värt att zooma in på vilka undersökningar hon utför.

Vem är gynekolog?

Vilken typ av undersökningar med en gynekolog?

Hans kompetensområde är ganska brett, så det är värt att ta reda på exakt vad en gynekolog gör. Den mest grundläggande undersökningen är att föra in ett spekulum i slidan för att visualisera livmodertappen och livmoderhalsen. Detta underlättar den första visuella inspektionen samt insamlingen av material för cytologi. Ibland behövs också ett transvaginalt ultraljud för att kontrollera organens tillstånd närmare och eventuellt upptäcka avvikelser.

Vad gör gynekologen?

Patienter undrar ofta hur ett besök hos gynekologen går till. Den första av dessa undersökningar utförs nästan alltid, men gynekologens frågor kommer säkert att vara en nödvändighet, som vanligtvis kommer att handla om datumet för den senaste menstruationen, deras regelbundenhet, blödningens riklighet, eventuella smärtor och andra oroande symtom. På detta sätt kommer gynekologen att kunna fastställa orsaken till problemet, vilket hjälper till att genomföra behandlingen snabbare.

Det är också värt att veta vilka blodprover gynekologen beställer. En ren morfologi kommer i detta fall att berikas med bestämningen av nivån av könshormoner, så att gynekologen vet exakt vilka läkemedel han kan använda.

Vilka blodprover beställer gynekologen?

Med vilka symtom är det värt att gå till gynekologen?

Symtom kan naturligtvis variera från person till person, vilket innebär att inget obehag eller förändring bör underskattas. Det är dock värt att ta en titt på de vanligaste klagomålen som kan indikera abnormiteter i könsorganet.

Vi bör vara särskilt uppmärksamma på dessa symtom:

  • smärta i nedre delen av buken,
  • överdrivet smärtsamma menstruationer,
  • urladdning,
  • vaginal klåda och sveda,
  • perianal smärta,
  • vaginal torrhet,
  • oregelbundna menstruationer,
  • överdriven blodförlust under menstruationen,
  • problem med att bli gravid samt symtom på att bli gravid.

Vad gör gynekologen?

Eftersom vi redan känner till vilka symtom som är oroande är det värt att ta reda på vad gynekologen gör när han eller hon får kännedom om dem. Efter att ha beställt undersökningar är de vanligaste sjukdomarna som gynekologen hanterar:

  • vaginala infektioner
  • livmoderpolyper,
  • erosioner i livmoderhalsen,
  • hyperplasi av slemhinnan,
  • infertilitet,
  • hormonbrist orsakad av klimakteriet.

Som du kan se kan tillstånden skilja sig mycket från varandra, vilket gör det viktigt att inte förneka eller ignorera något oroande symptom.

Vad gör en gynekolog?

Vad mer är värt att veta om gynekologen?

Många kvinnor undrar om en gynekolog kan utfärda ett utskrivningsbeslut. Det finns fortfarande en konstig föreställning om att gynekologen är en så specifik specialist att man ofta glömmer bort att han eller hon helt enkelt är en läkare som naturligtvis kan och bör skriva ut om det behövs för konvalescens.

Det är också bra att veta hur sjukdomar i könsorganen oftast behandlas. PCOS, små cystor, infertilitet och klimakterierelaterade symtom behandlas alla med vaginala piller, vilket är mycket mindre invasivt än utsikterna till ett ingrepp eller en operation. Naturligtvis finns det tillfällen då detta kommer att vara nödvändigt – särskilt när det gäller livmodermyom, stora cystor och livmoderpolyper.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hälsa