Gardiner mot fönsterbrädan eller bakom fönsterbrädan? Vilken längd ska jag välja?

Gardiner mot fönsterbrädan eller bakom fönsterbrädan? Vilken längd ska jag välja?

Gardinen är en oumbärlig del av heminredningen. Den ger en lämplig atmosfär, skyddar mot ljus och säkerställer hushållets integritet. Men deras val kan inte göras av en slump. I följande artikel förklarar vi vilken längd gardinerna ska ha, om gardinerna ska röra vid golvet och vad standardlängden för gardiner är.

Vilken längd ska gardinerna ha?

Med hjälp av gardinernas längd kan du manipulera rummets optiska storlek. Att montera gardinstången i takhöjd kombinerat med mycket långa gardiner ger intrycket av ett mycket högre rum. Denna lösning väljs särskilt av ägare till rum som är särskilt låga. På så sätt kan de undvika en klaustrofobisk atmosfär i rummet.

Dessutom är det värt att komma ihåg de exakta måtten innan du köper. Långa eller korta gardiner har olika parametrar av en anledning. En gardin som är för lång kommer att breda ut sig för mycket och samla damm. Å andra sidan kommer en för kort gardin inte att ge önskad avskildhet eller se löjlig ut och inte fylla någon funktion. Följande avsnitt i artikeln kommer att gå in mer i detalj om längd.

vilket avstånd mellan gardinen och radiatorn

Gardiner till fönsterbrädan

Att välja en gardin som sträcker sig till fönsterbrädan är en lösning som kommer att fungera särskilt bra i köket. Avståndet mellan gardinen och fönsterbrädan bör vara minst några centimeter. Kontakten med den är mycket ful. Det främjar också nedsmutsning av gardinen, vilket gör frekvent rengöring nödvändig. Standardlängden på gardiner i detta fall slutar cirka två centimeter ovanför bänkskivan.

Gardiner bakom fönsterbrädan

Dessa slutar vanligtvis 5 till 10 centimeter under fönsterbrädans nivå. De överlappar dock inte radiatorernas nivå. Dessa installeras i de allra flesta fall under fönsterbrädorna. En större längd skulle leda till att radiatorerna skymdes. Följaktligen skulle deras uppvärmningsfunktion reduceras kraftigt. Det viktiga är dock hur man beräknar gardinens längd. Avståndet från gardinstången till tygets ände skall betraktas som gardinens längd. Eventuella delar ovanför gardinstången är inte relevanta för längden.

Ska gardinen röra vid golvet?

När du redan vet svaret på frågan “vilken längd på gardinen till fönsterbrädan” kan du gå vidare till att fundera på om gardinen ska vidröra golvet. I de allra flesta fall är detta starkt avskräckt. Först och främst innebär kontakt med golvet oundviklig dammuppsamling. Det är också ett hot mot gardinens estetik. En gardin som vidrör golvet kan vikas på ett visuellt slarvigt sätt. Det är därför vi rekommenderar att du drar av cirka två till fem centimeter tyg från det beräknade avståndet mellan gardinstången och golvet. Sådana långa gardiner används till exempel i balkongfönster. I dessa fall behöver du inte oroa dig för att täcka radiatorn.

om gardinen ska röra vid golvet

I vissa arrangemang finns det dock gardiner som rör vid golvet. I dessa fall uppnås gardinens längd till golvet genom att lägga till fem centimeter till tygets längd för att säkerställa att de faller till golvet. Dessa är vanligtvis mycket eleganta stilar. Men även i sådana arrangemang bör man förvänta sig damm.

Vart ska en kort gardin nå?

Radiatorerna, som nämnts flera gånger, spelar en viktig roll. Om lägenheten är svår att värma upp bör du definitivt välja mycket korta gardiner. Hindrad värmecirkulation kan få långtgående konsekvenser. Som exempel kan nämnas förkylningsrelaterade sjukdomar och i extrema fall även ekonomiska påföljder för nedkylning av lokalerna.

gardinens avstånd från fönsterbrädan

Ett konkret exempel på detta är de så kallade spetsgardinerna. Denna typ av gardin sträcker sig runt mitten av fönstret. De installeras oftast i kök. På så sätt finns det ingen risk för att de blir smutsiga under det dagliga köksarbetet.

Hur långt är gardinen från elementet?

När du beräknar detta avstånd är ett enkelt förfarande tillräckligt. Mät avståndet mellan radiatorerna och fönsterbrädan från väggen. Lägg till minst 5 centimeter korrigering för värmeinducerad vinkning av gardinen till de erhållna resultaten. Ett sådant avstånd kommer att säkerställa att även intensiv vinkning inte leder till kontakt mellan gardinen och radiatorn.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus