Hur avkalkar jag min diskmaskin? Hur avkalkar jag min diskmaskin?

Hur avkalkar jag min diskmaskin? Hur avkalkar jag min diskmaskin?

Att avkalka din diskmaskin är viktigt för att säkerställa att den fungerar som den ska och för att undvika haverier som orsakas av kalkavlagringar i dess komponenter. I den här artikeln beskriver vi flera metoder för att avkalka din diskmaskin, oavsett om du använder specialiserade medel eller hemmetoder.

Vilka är tecknen på att en diskmaskin behöver avkalkas?

Kalkavlagringar i diskmaskinen orsakas främst av vattnets hårdhet, som innehåller fina partiklar av magnesiumkarbonat och kalciumkarbonat. Dessa ämnen kommer från stenar och är inte hälsofarliga, men kan vara skadliga för hushållsapparater som diskmaskiner, vattenkokare och tvättmaskiner. Kalk ansamlas i diskmaskinens komponenter, vilket kan leda till felfunktioner och minskad effektivitet hos apparaten.

Symtom som tyder på att en diskmaskin behöver avkalkas är t.ex:

 • Dåligt rengjord eller illaluktande disk
 • Bullrig gång
 • Ökad energiförbrukning
 • Programmet avslutas för snabbt (igensatta sensorer)

Om du märker av dessa symptom är det en bra idé att genomföra en avkalkning av din diskmaskin för att säkerställa att den fungerar som den ska och för att förlänga livslängden på din apparat.

diskmaskinsavkalkningsmedel hur man använder

Avkalkning av diskmaskinen med specialprodukter

För att förhindra kalkavlagringar i din diskmaskin är det värt att vara uppmärksam på vattnets hårdhet och använda diskmaskinsalt, som mjukar upp vattnet genom att dra till sig magnesium- och kalciumpartiklar. Detta förhindrar att dessa ämnen fastnar på disken och diskmaskinens komponenter. Dessutom kan man använda sköljmedel, som också skyddar mot kalkavlagringar. Varannan till var tredje månad är det lämpligt att avkalka diskmaskinen – speciella rengöringsmedel kan användas för detta:

 1. Avkalkningsmedel för diskmaskin: Det finns olika typer av avkalkningsmedel för diskmaskin på marknaden, som kan köpas på apotek. Exempel på sådana produkter är Lime Clean 1L eller Dr. Beckmann Avkalkningsmedel för tvättmaskiner och diskmaskiner 2×50 g. Hur avkalkningsmedlet ska användas beror på den specifika produkten, men vanligtvis häller man lämplig mängd i diskmaskinen och kör diskcykeln.
 2. Salt för diskmaskin: Experterna på Bosch rekommenderar att du använder ett speciellt diskmaskinsalt för att minimera kalkavlagringar i din maskin.

Kolla här: Varför diskar inte din diskmaskin?

Hur avkalkar jag min diskmaskin hemma?

Ett urval av huskurer för att avkalka en diskmaskin inkluderar användning av vinäger och bakpulver. Kom ihåg att det är viktigt att avkalka din diskmaskin regelbundet för att den ska fungera ordentligt och för att förlänga apparatens livslängd.

Hur avkalkar man en diskmaskin med vinäger?

Töm din diskmaskin och häll sedan ett glas vinäger i botten av apparaten. Dessutom kan du placera ett andra glas vinäger i diskmaskinens övre korg. Du kan också använda vinägerlösningen för att rengöra diskmaskinens väggar och korgar för hand. Stäng sedan diskmaskinens lucka och kör tvättprogrammet vid en temperatur över 60 grader Celsius.

Avkalkning av diskmaskinen med bakpulver

Häll några teskedar bakpulver i diskmaskinstablettbehållaren. Du kan också blanda bakpulver med citronsyra och hälla blandningen på den plats där du lade tabletten. Häll sedan ett glas vinäger i diskmaskinens botten. Stäng luckan och kör diskmaskinen på det högsta temperaturprogrammet.

hur man avkalkar en diskmaskin hemma

Hur ofta ska jag avkalka min diskmaskin med hushållsmetoder?

Hur ofta du ska avkalka din diskmaskinmed hushåll smetoder beror på hur ofta du använder den. För hushållsdiskmaskiner rekommenderas att avkalkningsprocessen utförs var 2-3:e månad. Regelbunden avkalkning av din diskmaskin är viktigt för att den ska fungera korrekt och för att förlänga apparatens livslängd. Kom också ihåg att rengöra din diskmaskin regelbundet för att upprätthålla hygieniska förhållanden i apparaten.

Kolla här: Var ska saltet placeras i diskmaskinen?

Vilka är konsekvenserna om jag inte avkalkar min diskmaskin?

Konsekvenserna av att inte avkalka din diskmaskin kan vara

 • Dåligt rengjord eller illaluktande disk
 • Högljudd drift av maskinen
 • Ökad energiförbrukning
 • Kortare livslängd för apparaten
 • Risk för haverier
 • Oekonomisk
 • Tilltäppta sensorer, vilket kan leda till att programmet avslutas för snabbt
hur man avkalkar en diskmaskin med vinäger

Tips för att hålla diskmaskinen ren

Förutom att regelbundet avkalka din diskmaskin är det värt att se till att rengöra den regelbundet. En gång i månaden är det lämpligt att rengöra diskmaskinen med speciella tabletter eller vätskor som placeras i bestickkorgen och köra rengöringsprogrammet vid en temperatur över 60 grader Celsius. Diskmedlet avlägsnar matrester och kalkavlagringar och säkerställer att hygieniska förhållanden upprätthålls i maskinen.

Det är också värt att komma ihåg att regelbundet ta bort matrester från diskmaskinen för att undvika obehagliga lukter och odiskad disk

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus