Hur man bleker gardiner hemma?

Hur man bleker gardiner hemma?

Gardiner som berövats sin naturliga vithet kan återfå sitt ursprungliga utseende. Uppfräschade och blanka gardiner blir en vacker fönsterdekoration och kommer inte längre att skrämma dig med ett grått tyg eller gulaktigt sken. Ibland räcker det inte att tvätta gardinerna i tvättmaskinen utan du måste ta till andra metoder. Så här bleker du dina gardiner hemma för att få tillbaka deras snövita färg.

Hur bleker man gardiner som har förlorat sin ursprungliga färg?

Den naturliga vitheten i gardinerna försvinner genom påverkan av många faktorer. Bland annat påverkar solljus, damm, cigarettrök och avgaser som kommer in i hemmet gråfärgningen av tyget. Även korrekt förvaring av gardinen kan förhindra att den bleknar. Det rekommenderas att tyget förvaras på en torr plats utan tillgång till solljus. Många hemmafruar lindar dessutom in den i blått papper för att skydda tygets naturliga vithet. Men vad händer om gardinen har förlorat sin färg? Då kan man bleka gardinerna med de medel som finns tillgängliga hemma.

hur man bleker gardiner

Se hur du bleker gardiner hemma

Att använda lättillgängliga metoder för att bleka gardiner har två stora fördelar. De gör rengöringen mycket enkel och förbrukar dessutom inte stora mängder kontanter. Hur och med vad är det mest effektiva sättet att bleka gardiner hemma? Du kommer att behöva

  • ett blekande rengöringsmedel som Domestos,
  • vinäger,
  • kökssalt,
  • bakpulver.

Vissa väljer också att tvätta en gulnad gardin i tvättmaskinen med citronsaft. Den färskpressade frukten innehåller ämnen som påverkar tygets färg, vilket lockar oönskade grå nyanser ur det. Dessutom bidrar de till att förbättra tygets lukt, eftersom de bland annat eliminerar lukten av cigarettrök.

vad är det mest effektiva sättet att bleka gardiner

Blekning av gardiner med domestos

För gulnade eller grånade tyger rekommenderar vi att du bleker gardinerna med domestos eller ett liknande tvättmedel. Först och främst ska gardinerna blötläggas i vatten där en liten mängd domestos har tillsatts. Efter ett tag lägger du tyget i tvättmaskinen, men utan att tillsätta tvättpulver. Detta beror på att tvättmedelsskum kommer att bildas under rengöringsprocessen och fortsätter att bleka den gulnade gardinen. När du tar ut tyget ur tvättmaskinen ska det se fräscht ut och lysa vitt.

Blekning av gardiner med vinäger och salt

Att bleka gardinerna med vinäger och bordssalt är också en beprövad metod. Detta rekommenderas särskilt för gardiner gjorda av konstfibrer, som är lätta för damm att sätta sig på, men själva materialet skrynklar sig inte mycket. Blekningsprocessen börjar med att man gör en blandning av vatten, vinäger och bordssalt. Häll vatten i en 10-litersskål, tillsätt 4 matskedar salt och häll i ett halvt glas vinäger, rör om alltihop och låt gardinen ligga i blöt. Efter några timmar ska tyget tas bort från skålen, sköljas och hängas på en gardinstång för att torka.

hur man bleker gardiner i tvättmaskinen

Blekning med bakpulver

En intressant metod är också att bleka gardinerna med bakpulver, vilket fungerar bra på grånade tyger. Precis som med Domestos blekning måste själva tvätten i tvättmaskinen föregås av att gardinerna blötläggs i en vattenlösning. Hela tvättmedelspaketet ska hällas och lösas upp i ca 5 liter vatten och tyget ska ligga i blöt under en längre tid. Efteråt måste gardinen tvättas och torkas. Ett alternativ till bakpulver skulle vara aspirin. Då måste du lägga till cirka 5 krossade tabletter i vattnet, blötlägg gardinen och tvätta den i tvättmaskinen.

Hur man bleker gamla vita gardiner beroende på material?

Effektiviteten hos enskilda blekningsmetoder beror på ett antal faktorer. Förutom styrkan hos de aktiva ingredienserna som finns i Domestos eller citronsaft, till exempel, kommer typen av material som används för att bleka gardinerna också att spela roll. För att veta hur du bleker dina gardiner i tvättmaskinen måste du därför vara uppmärksam på typen av tyg – tyll och voile är särskilt populära. Vi föreslår hur man kan bli av med nyanser av grått och gult från dessa material.

hur man bleker voilégardiner

Hur bleker man tyllgardiner?

Attbleka tyllgardiner kan vara ganska problematiskt. Detta beror på de egenskaper som detta material har. Det kännetecknas av sin stora mjukhet och lätthet. Tyllgardiner är helt transparenta, kräver regelbunden strykning och är vanligtvis gjorda av fin bomull eller siden. Med vad och hur bleker man gardiner gjorda av detta material? Det bästa sättet att göra detta är att tvätta dem för hand eller i en tvättmaskin inställd på programmet för ömtåliga tyger. I detta fall är det bättre att ersätta rengöring med domestos och en lösning av vatten och vinäger.

Hur bleker jag mina voilégardiner?

Att bleka voilégardinerkan vara lika knepigt. Men även denna gång kan du ta till huskurer för att bekämpa det grå tyget. Voile kännetecknas av sin mjukhet och mjölkiga struktur. Hängande på gardinstången skapar den en “flödande” effekt på tyget, som vanligtvis är vitt till färgen. För att fräscha upp gardinens nyans är det bäst att handtvätta den med ättika och bordssalt. Gardinen kan också läggas i tvättmaskinen och ställ in temperaturen på cirka 40 grader C.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus