Hur man syr gardiner för kök, vardagsrum och rum?

Hur man syr gardiner för kök, vardagsrum och rum?

Många kvinnor drömmer om att ha vackra gardiner till köket eller vardagsrummet, men att gå till affären och köpa är inte det enda alternativet. Det blir mer och mer modernt att sy gardiner på egen hand, för då kan vi göra dem precis som vi vill ha dem och använda den metod som passar oss. Hur syr man gardiner steg för steg? Vilket tyg ska man använda? Om detta och mycket mer i dagens artikel.

Vilket material ska man använda för gardiner?

Det första steget som tar dig närmare att göra dina egna gardiner är att välja rätt material. När vi väljer bör vi först och främst vägledas av det material som passar oss för interiören, men också av våra sömnadskunskaper.

Det är också värt att nämna att när vi väljer tyg är det värt att tänka på den plats där vi vill att våra gardiner ska hänga, eftersom gardiner för köket ska sys av ett annat material än gardiner för vardagsrummet. Det kan vara så att om vi har grundläggande sömnadskunskaper och tar till exempel en voile som ett tyg, kan det vara svårt att sy ett sådant tyg. För nybörjare är det lämpligt att använda tyger som nät eller jacquard, men det beror helt på vad du föredrar.

hur man syr gardiner för köket

Hur sätter jag upp en systation för gardiner?

Stativet där du kommer att kunna sy gardinerna är en mycket viktig del av processen. Det viktigaste är en stor, rymlig bordsskiva som gör det möjligt att lägga upp tyget, samt ett lämpligt säte som är flyttbart och gör att vi enkelt kan röra oss runt bordet.

Det är också viktigt att förbereda rätt verktyg, som nål, tråd, skräddarkrita och sax. Det säger sig självt att utan en symaskin kommer denna uppgift att vara omöjlig. Det är värt att skaffa en maskin av god kvalitet som plockar upp trådar och också skapar en bra söm.

Hur syr man gardiner till köket och vardagsrummet? Steg för steg

  1. Det första du ska göra är att klippa tyget ordentligt. Det är mycket viktigt att lämna en liten marginal för överlappningar. Det bästa är att mäta gardinstångens längd så att vi vet vilken dimension vi vill att vår gardin ska ha, och även mäta längden från gardinstången till golvet.
  2. Om vi redan har vårt mått kan vi subtrahera några millimeter från den slutliga storleken, så att gardinen inte vidrör marken.
  3. Nästa steg är att fålla det redan uppmätta tyget med en rak söm för att förhindra skador på kanterna på vår gardin, dvs. att göra en så kallad överlappning. Detta innebär att man tar ca 1-2 cm av tyget och överlappar det på sidan av gardinen. Det innebär att vi behöver ca 4 till 8 centimeter tygreserv på varje sida.
  4. Det är värt att notera att undantaget kan vara gardinens nederkant, där vi kan behöva en något tjockare överlappning. Allt beror på våra preferenser.
  5. Vår gardin bör vara klar, allt som återstår är att hänga den på gardinstången.
hur man syr gardiner för vardagsrummet

Hur monterar jag en gardin till köket eller vardagsrummet?

Hur vi monterar våra sydda gardiner kommer att skilja sig från den gardinstång vi har. Vi kan skilja mellan två sätt att montera våra gardiner. Det första är de så kallade genomföringarna, som innebär att vi sätter hål i mitten av gardinerna som vi helt enkelt sätter på vår gardinstång. För att göra denna typ av montering behöver vi att gardinen är ungefär 2,5 gånger längre än gardinstångens längd.

Ett bra alternativ för att undvika att skada tyget när du sätter i genomföringarna är att montera förstärkningstejp. Våra hål ska placeras ungefär var 15:e centimeter. Att sätta i själva genomföringarna är inte svårt eftersom de är klämbara. Sedan ska gardinerna fästas på gardinstången och vi kan njuta av våra gardiner.

hur man syr gardiner för ett rum

Det andra sättet skulle vara att göra en så kallad rynkad gardin, för vilken vi inte behöver genomföringar. Allt du behöver göra är att rulla upp det översta lagret och sy det hela vägen runt. En vanlig tunnel blir ca 5 centimeter lång, men det beror på bredden på den gardinstång du har. Linda sedan fast öppningen på gardinstången och vår gardin är klar.

Idéer för att sy gardiner – sammanfattning

Att sy sin egen gardin är inte svårt och kan göras i tre steg. Och det kan vara en källa till stolthet när gäster kommer hem till dig. Och genom att vara originell med dina egna idéer kan du skapa något utöver det vanliga och framför allt kommer det att vara en källa till tillfredsställelse för tillverkaren.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus