Hur river man ner tapeter för att sätta upp nya tapeter?

Hur river man ner tapeter för att sätta upp nya tapeter?

Tapeter i rum byts ut av många anledningar. De vanligaste orsakerna är smuts som inte kan tas bort, skador som gör väggarna fula eller helt enkelt att fräscha upp interiörens utseende. Arbetet börjar med att riva bort den gamla tapeten. För att börja behöver du rätt verktyg och rummet måste förberedas. I den här artikeln får du lära dig hur du tar bort tapeten från väggen så att du enkelt kan sätta upp en ny tapet.

Hur förbereder jag mig för att ta bort tapeter? Vad behöver du vara medveten om?

Att ta bort tapeter är ofta en snabb process som inte kräver några verktyg eller förberedelser. Men oavsett vilken typ av tapet du vill ta bort och i vilket skick den är, måste du tänka på hur du tar bort den i förväg så att hela processen blir så enkel som möjligt och du inte behöver ta itu med en massa rengöringsarbete

hur man laddar ner tapeter

Titta först på väggarna för att se om det finns några hängande föremål. Om det finns hängande föremål, t.ex. hyllor, gardinstänger, tavlor, vägglampor, bör allt tas bort. Brytarramar kan också göra det svårt att snabbt riva av tapeten, så det är vettigt att ta bort dem först.

Skydda kablar och uttag

När den nuvarande tapeten rivs bort från väggarna används ofta vatten. I detta fall är det viktigt att de komponenter som inte får komma i kontakt med vatten skyddas på lämpligt sätt. Detta inkluderar uttag och kablar. För att öka säkerheten kan du stänga av elen i det rum som ska renoveras

Skydda möbler och golv

Att ta bort tapeter skapar mycket damm. Det är sådant damm som är svårt att få bort från t.ex. möbler. För att undvika detta är det tillrådligt att täcka möblerna med plastfolie eller ta bort dem från rummet som renoveras

Du bör också täcka golvet med plastfilm eller tidningspapper. Särskilt om du har ett trägolv, som inte bör utsättas för fukt under en längre tid. Plastfolien fästs bäst med målartejp.

Torr borttagning av tapeter

Tapeter kan rivas av på två sätt:

 • våt,
 • torrt.
hur man torkar tapeter

Den torra metoden är inte en av de lättaste metoderna, eftersom den är mycket arbetsintensiv. I vissa fall kan det dock vara det enda alternativet om det inte går att använda vatten. Prova den torra metoden för tapetborttagning först och först därefter, om tapeten inte vill lossna, prova den våta metoden.

Den torra metoden är den tapetrivningsmetod som fungerar bra för tapeter som vinyl, non-woven eller glasfiber

Hur river jag bort tapeter med torrmetoden?

Med den här metoden måste du dra av tapeten långsamt och i en låg vinkel och titta på när tapeten lossnar. Det bästa sättet att börja är från något hörn, genom att underminera tapeten med en färgskrapa och sedan dra av materialet från väggen.

När du arbetar med en färgspatel, var försiktig så att du inte skadar väggen. Om du inte är försiktig kommer detta att leda till intryckningar i väggen och onödiga hål. Om väggen är skadad måste du släta ut den med en spatel eller skrapa.

hur man tar bort tapeter från en vägg

Om tapeten lossnar i hela bitar utan problem när du river av den, kan du fortsätta med gipsväggen. Om du märker att tapeten börjar riva när du river av den ska du använda den våta metoden.

Verktyg du behöver för torr tapetborttagning

Här är de verktyg du behöver för att ta bort tapeten torrt:

 • färgskrapa av metall
 • tapetskrapa
 • plastfolie (för att skydda möbler och golv)
 • målartejp
 • sandpapper eller elektrisk slipmaskin

Våt borttagning av tapeter

Den våta metoden erbjuder ytterligare två metoder. Du kan använda en sprayflaska fylld med vatten. Då sprutar man direkt på tapeten två gånger. Låt det sprayade materialet verka i 10-15 minuter. När tiden har gått, använd en målarspatel för att underminera hörnet av den trasiga tapeten. Tapeten bör sedan kunna dras av från väggen utan problem.

hur man tar bort tapeter i Marocko

Om det inte gör det, spraya bara tapeten igen med varmt vatten. Låt tapeten dra i ytterligare 10-15 minuter och dra sedan bort den igen med en spackelspade.

Använda speciella preparat

Det är också möjligt att använda speciella preparat för att ta bort tapeter och lim. Materialet lossnar då i hela ark. Preparaten finns tillgängliga i form av koncentrat. Det ska spädas med vatten och blandas i en hink. Preparatet tränger in i tapeten och försvagar limmet som håller materialet på plats

Innan du applicerar preparatet på tapeten bör den skäras med specialverktyg. Detta gör att ämnet absorberas snabbare. Efteråt måste väggen rengöras från limrester med en speciell väggrengöringsborste innan du kan spackla och tapetsera.

hur man tar bort tapeter

Verktyg som behövs för våt tapetborttagning

Här hittar du de verktyg du behöver för att ta bort våta tapeter:

 • hink
 • målarspatel
 • vatten
 • tapetborttagningsmedel
 • tapetskärare (bokbindarkniv) eller spikrulle, tapetstans
 • väggrengöringsborste (med hårda borst)
 • målartejp
 • självhäftande tejp för papper

Huskurer för borttagning av tapeter

En beprövad och mycket effektiv metod för att ta bort tapeter hemma är att använda vatten och vinäger. Denna metod gör det lättare och snabbare att ta bort gamla tapeter. Hur kan du ta bort tapeter från väggen på detta sätt? Tillred bara ljummet vatten och blanda det med hälften och hälften vinäger. Spraya sedan väggen med vatten eller blöt den med en våt svamp. Låt den våta väggen stå i 20 minuter.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Vägg tepeta


Jaka tapeta do małej sypialni

Vilken tapet för ett litet sovrum? Snygga arrangemang

12 november 2023 | Autor: Kristina Eriksson
Tapeter är på väg tillbaka. De blir allt vanligare i det moderna hemmet eller lägenheten. De är helt annorlunda än de modeller som man förknippar med familjehemmet. Idag är de...
Läs mer
jaka tapeta do przedpokoju

Vilken tapet till hallen?

27 december 2023 | Autor: Kristina Eriksson
Entréhallen är visitkortet för varje hus och lägenhet. Det är här besökaren får ett första intryck av interiören. Av den anledningen måste hallen vara estetiskt tilltalande. Tapeter är en utmärkt...
Läs mer
jaka tapeta do kuchni

Vilken tapet till köket?

13 oktober 2023 | Autor: Kristina Eriksson
Köket är ett rum där tapeter ger en originell väggdekoration samtidigt som de skyddar mot smuts och fukt. Det finns olika typer av tapeter som bör anpassas till rummets typ...
Läs mer