Hur syr man voile-, solfjäder- och panelgardiner?

Hur syr man voile-, solfjäder- och panelgardiner?

Gardiner är en vacker dekoration som passar perfekt i köket, vardagsrummet, arbetsrummet och sovrummet. Att sy en elegant gardin själv behöver inte vara svårt om du vet hur du hanterar varje tyg steg för steg. Först måste du välja det optimala tyget, och sedan måste du förbereda designen och alla nödvändiga tillbehör. Och hur syr man gardiner? Genom att följa den här guiden kommer vem som helst att kunna skapa snygga gardiner för en modern inredning på nolltid.

Hur man syr gardiner – grundläggande principer

Innan du börjar sy måste du hitta ett tyg som har rätt grad av transparens. Om gardinen ska hindra utsikten utanför fönstret kan du välja voile, jacquard eller satin. Tyger som däremot släpper igenom ljuset bra är t.ex. tyll och organza. Dessa tyger kan bete sig annorlunda när de sys, eftersom de har en annan struktur. Därefter måste du fundera på hur gardinen ska fästas på gardinstången och du måste också skaffa de nödvändiga tillbehören. Och hur syr du dina gardiner? För att göra detta är det lämpligt att:

  • mäta gardinstångens längd
  • mät avståndet från gardinstången till golvet
  • dra av 1 cm från den slutliga längden

Tyget måste fållas försiktigt för att skapa jämna överlappningar. Vissa tyger kan köpas med en färdig botten.

Hur syr jag gardiner av voile?

Voile är ett ganska tätt och halt tyg. Därför kräver sömnad av gardiner från voile en viss skicklighet. För att göra det enklare kan du pressa tyget så att det ligger bättre och kan fållas snabbare. En svårare uppgift är att göra fästsystemet, särskilt för gardiner med grommets. Och hur syr du gardiner från voile? Du måste använda en professionell symaskin, skräddarsax och syntetisk tråd av god kvalitet. Sömmen måste vara jämn och ligga på rätt avstånd från kanten. Om du vill att hela saken ska se slående ut är det tillrådligt att skrynkla tyget med strängar.

hur man syr en voilégardin

Hur gör jag fläktgardiner?

Solfjädergardiner är vackra och kan användas för att dekorera ett köksfönster. Men om så är fallet kan det ta lite mer tid att sy gardinerna. Och hur syr man fläktgardiner? Du behöver ett mönster från vilket du spårar önskad form. Sedan, på symaskinen, måste du avsluta gardinens sidor och göra en estetiskt tilltalande kantning av den utskurna kurvan. För att förbereda fläkten är det värt att använda ett speciellt veckband för gardiner.

Hur syr man paneler från gardiner?

Numera kan du enkelt hitta intressanta idéer för att sy gardinpaneler. Till exempel kommer ett attraktivt alternativ att vara en modell gjord av paneler. Denna typ av gardiner passar moderna interiörer och passar bra i ett rymligt vardagsrum. Och hur man syr paneler från gardiner? En sådan konstruktion glider på en skena och är monterad med kardborreband. Till att börja med måste du välja bredd och antal paneler. Tyget sys med en överlappning vid var och en av dess kanter. Kardborrebandet ska sys längst upp på gardinen. Då måste du skapa en ficka längst ner på panelen för att placera ett viktningselement i den, vilket gör att hela saken passar vackert.

hur man syr panelgardiner

Hur man syr en gardin – praktiska tips

När du vet hur man syr panel-, voile- eller fläktgardiner är det dags att börja arbeta. Grunden kommer att vara att förbereda en väl upplyst och städad arbetsstation. I varje steg måste du noggrant kontrollera att alla delar har sammanfogats symmetriskt. Att sy gardiner kräver stor precision och koncentration. När du syr gardiner med öljetter ska du göra ett jämnt antal hål med ca 15 cm mellanrum. En gardin på veckband är enklare att tillverka. Det är dock värt att komma ihåg att krympa tyget i rätt proportioner så att det ligger jämnt.

hur man syr fläktgardiner

Att sy gardiner själv kan ge dig mycket tillfredsställelse. Det är ett bra sätt att spendera tid konstruktivt och spara pengar. När du gör det för första gången är det lämpligt att välja en enkel design som inte kräver mycket arbete. Snygga voilégardiner är ett modernt tillbehör som gör din interiör extra mysig. Därför är det värt att veta hur man syr gardiner för att skapa en originaldekoration för ditt hem, lägenhet eller kontor.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus