Hur tvättar man gardiner för att hålla dem vita?

Hur tvättar man gardiner för att hålla dem vita?

Gardiner är inte bara en fönsterbeklädnad, de är framför allt ett viktigt designelement som framhäver interiörens karaktär. Tyvärr är det inte så lätt att hålla dem oklanderligt rena, särskilt inte om dina fönster vetter mot en trafikerad gata. Att tvätta gardinerna är en viktig del för att förhindra att de blir fläckiga. Frågan är dock hur man gör detta utan att skada dem eller, paradoxalt nog, gnugga in smuts i tyget.

Hur tvättar man vita gardiner enligt rekommendationerna?

Innan du slänger in gardinerna i tvättmaskinen och sätter på det första programmet du valt, ta en titt på vad produkttillverkaren säger om tvätt. Nästa steg är att anpassa cykeln och tvättmetoden efter tygets beskaffenhet. Att tvätta gardiner i tvättmaskinen är inte alltid rekommenderat. Exempel är vita bomulls- och linnegardiner, som definitivt tvättas bättre för hand i tvålflingor. De kan tvättas i en tvättmaskin, men välj en delikat tvättcykel och överskrid inte en temperatur på 30 grader Celsius. Det är inte tillrådligt att snurra dem kraftigt och som regel bör tvätten avslutas genom att pumpa ut vattnet ur tvättmaskinen.

Om du inte vill tvätta vita gardiner i tvättmaskinen utan väljer att tvätta dem för hand, ska tyget sköljas flera gånger tills vattnet inte visar några spår av smuts. Du kan tillsätta 2-3 matskedar bakpulver i sköljningen varje gång, och det rekommenderas att tillsätta saften av en citron för en frisk doft. Efter mormors råd lägger vi också till stärkelse i den sista sköljningen, vilket inte bara gör gardinerna styva utan också förhindrar att smuts sätter sig på dem.

hur man tvättar gardiner för att göra dem vita

Att tvätta gardinerna i tvättmaskinen är tillägnad syntetiska material. I detta fall ska du placera gardinen i en tvättpåse och välja programmet för ömtåliga tyger vid 30 grader C. Att förbereda gardinen för tvätt hjälper till att undvika skador och kraftiga veck. Det är därför värt att ta ett ögonblick för att vika den.

Hur tvättar man gardinerna så att de blir vita?

Det finns många specialprodukter på hyllorna som hjälper dig att tvätta dina gardiner så att de blir vita. Men inte alla har den önskade effekten, och för att korrigera bristerna i tvättprocessen krävs åtminstone att tvättmaskinen startas om. Våra mormödrar blötlade först gardinerna i kallt vatten, sköljde dem sedan och tvättade dem slutligen i en naturlig blandning av vatten och salt eller bakpulver. Dessa två naturläkemedel är fortfarande populära idag och dessutom ger de alltid utmärkta resultat. Låt oss ta en närmare titt på dem och lära oss om några andra bra och beprövade metoder för att tvätta gardiner.

Tvätta gardiner i tvättmaskinen med bakpulver

Att tvätta gardineri en tvättmaskin med bakpulver är det mest populära sättet att hålla dem vita. Samma effekt erhålls genom användning av ammoniak. Att bibehålla förhållandet 1 matsked pulver per 1 liter vatten garanterar en snövit effekt och avlägsnande av smuts även från tobaksrök. Om dina gardiner är mycket smutsiga är det lämpligt att blötlägga dem i en lösning av vatten och soda i en timme innan du gör huvudtvätten, skölj dem sedan väl och först därefter gör du den faktiska tvätten av gardinerna med soda.

hur man tvättar vita gardiner i tvättmaskinen

Tvätta gardiner med vinäger eller citronsaft

Citronsaft är perfekt för vita gardiner gjorda av naturliga tyger. Den bleker bra och lämnar också en fräsch doft. Vinäger, å andra sidan, rekommenderas för tvätt av syntetiska gardiner. Precis som med bakpulver beror det på hur smutsiga gardinerna är om du behöver blötlägga dem i förväg eller om du kan gå direkt till huvudtvätten.

Kom ihåg att ju längre de vita gardinerna inte har tvättats, desto bättre är det om du blötlägger dem och sköljer ur smutsen. Att tvätta dina gardiner i 60 grader är inte en bra idé här. Den höga temperaturen kommer att fixera smutsen på det känsliga tyget och istället för att njuta av vitheten och fräschören måste vi rädda gardinerna från det grå.

Hur tvättar man vita gardiner i tvättmaskinen?

Låt oss komma ihåg några regler som förhindrar att gardinerna blir grå och förvrängda.

  • Tvätta dina gardiner enligt tillverkarens rekommendationer
  • Den optimala tvättemperaturen för gardiner är mellan 30 och 40 grader C
  • Tillsätt ett blekmedel, t.ex. bakpulver, i huvudtvätten
  • Tillsätt stärkelse i den sista cykeln
  • Häng upp gardinerna när de är våta
  • Kom ihåg att tvätta dem regelbundet
Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus