Hur tvättar man gardiner i tvättmaskinen? Vilket program och hur många grader?

Hur tvättar man gardiner i tvättmaskinen? Vilket program och hur många grader?

Även om vi inte tvättar gardiner särskilt ofta, bör denna tvätt göras med omsorg. Det räcker inte att lägga dem i tvättmaskinen och ställa in det mest använda programmet. Detta kan till och med skada dem. Hur kan du tvätta dina gardiner i tvättmaskinen utan att de förlorar sina egenskaper, samtidigt som de förblir rena, fräscha och väldoftande? Vi har sammanställt en kort guide om hur du tvättar dina gardiner under rätt förhållanden.

Hur tvättar man gardiner? – förberedelser för tvätt

Redan innan du lägger gardinerna i tvättmaskinens trumma finns det några viktiga saker att komma ihåg. För att tvätta gardinerna på ett säkert sätt, både för tvättmaskinen och för gardinerna själva, är det viktigt att förbereda dem ordentligt. För att göra detta tar vi bort alla ytterligare element från gardinerna som de kan ha. Förstyvningar och dekorationer under tvätt kan till och med skada tyget på gardinerna.

hur man tvättar gardiner i tvättmaskinen

Vi bör inte heller glömma att blötlägga gardinen i förväg. Innan du börjar tvätta är det en bra idé att placera gardinen i vatten vid en temperatur på cirka 40 grader Celsius i minst 60-90 minuter. För att effektivisera tvätten av gardinerna i tvättmaskinen är det också en god idé att tillsätta lite gardinvänligt tvättmedel i vattnet. Vid helt vita gardiner kan detta även vara ett tvättmedel som innehåller en mild blekmedel. Om smutsen är mycket tung bör blötläggningsvattnet bytas flera gånger.

Hur tvättar man gardiner säkert i tvättmaskinen?

För att tvätta gardiner effektivt och säkert är det viktigt att ställa in rätt tvättprogram och temperatur. Naturligtvis bör du också vara uppmärksam på vilken typ av tyg dina gardiner är gjorda av. Linne och bomull kan tvättas upprepade gånger i tvättmaskin – men när det gäller tyll, till exempel, är det inte rekommenderat att tvätta gardiner i tvättmaskin. Då återstår bara handtvätt.

Tvätta gardiner i tvättmaskinen – vilket program?

När du tvättar i en tvättmaskin är det bäst att använda program som handtvätt eller gardintvätt. Maskinen kommer då att sänka hastigheten på trumrotationen avsevärt och välja en lämplig temperatur, som är högst 30 till 40 grader. Att tvätta gardiner med ett sådant program är inte bara säkrare, utan för vissa tyger behöver man inte heller stryka dem.

tvättmaskin gardiner vilket program

Vissa tvättmaskiner erbjuder också mer avancerade alternativ. Vissa Samsung-tvättmaskiner har till exempel EcoBubble-alternativet, som sänker tvättemperaturen till så lågt som 20 grader. Innan du tvättar gardinerna bör du ta reda på vilka ytterligare alternativ som finns i din tvättmaskin.

Många undrar hur man tvättar sina gardiner i tvättmaskinen på ett sätt som minimerar bucklor. Allt du behöver göra är att lägga dem i tvättmaskinens trumma vikta i kuber. Kasta dem inte i tvättmaskinens trumma på ett slarvigt sätt. Kom trots allt ihåg att sådan slarv är en viktig bidragande orsak till bildandet av bucklor. Det kommer också att vara en bra idé att minska rotationshastigheten.

Hur tvättar man gardiner i tvättmaskinen? – några tips

Slutligen har vi förberett några tips som gör det ännu säkrare och bekvämare att tvätta gardiner i tvättmaskinen.

  • plysch- eller sammetstyger är bättre att tvätta i en professionell kemtvätt. Det finns en risk att tvätta dem i en konventionell tvättmaskin kommer att skada deras struktur.
  • det är inte heller tillrådligt att tvätta tunga gardiner i en tvättmaskin – under påverkan av vatten kommer de att få ännu mer vikt, vilket till och med kan skada trumman.
  • linne- och bomullstyger tål värme bra – men det är bättre att tvätta gardiner gjorda av dem i vatten upp till 40 grader.
  • gardiner med tillbehör som inte kan tas bort utan att skada dem kan tvättas i nät, vilket minimerar risken för att tyget vrids
hur man tvättar gardiner i tvättmaskinen

Atttvätta gardiner i tvättmaskiner är ett bekvämt och säkert alternativ – om du gör det noggrant. Så kom ihåg att följa de råd du fått ovan. Först då kan du vara säker på att dina gardiner inte har skadats under tvätten.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus