Hur tvättar man kläder för hand? Steg-för-steg-instruktioner

Hur tvättar man kläder för hand? Steg-för-steg-instruktioner

Handtvätt var en vardaglig aktivitet i hem där automatiska tvättmaskiner inte användes. Modern teknik har gjort det mycket enklare att hålla kläderna rena, men det finns tyger och ovanliga situationer som avgör handtvätt. Så om du älskar känsliga spetsunderkläder, kashmir- eller mohairtröjor, eller behöver tvätta en sak omedelbart, välj handtvätt. Fyll på med handtvättvätska eller handtvättstvål och sätt igång.

Hur tvättar man för hand? – detta behöver du veta

Handtvättär ett alternativ till automatisk tvätt när du är på semester eller när handtvättssymbolen på etiketten (en bild som föreställer en skål och händer) tvingar dig att göra det. För att kunna handdiska är det viktigt att veta att:

  • handtvätta inte i varmt vatten (det kan skada tyget),
  • inte handtvätta i kallt vatten (går inte att tvätta),
  • gnugga inte plaggen mot varandra (detta kommer att skada tyget),
  • för handtvätt är det bättre att välja vätska eller pärlor (pulver kanske inte löses upp).
hur man gör en handtvätt

Handtvätt steg för steg

Effektiv handtvätt kan vara ekonomiskt. Handtvätta inte under rinnande vatten. Ett handtvättställ fungerar bra när du inte har tillgång till en skål.

  1. Först måste du sortera dina kläder efter färg. Precis som i en tvättmaskin kan handtvätt orsaka missfärgningar.
  2. Häll varmt, inte hett, vatten i två skålar och fyll dem till en tredjedel, högst halvvägs upp.
  3. Lös upp tvättmedlet i en av skålarna. Handtvättmedel fungerar bäst, men handtvättmedel kan också användas. Det hjälper till att avlägsna svår smuts genom blötläggning.
  4. Lägg kläderna (en eller två i taget) i skålen med vätskan, knåda tvätten lätt, vrid sedan ur och lägg i sköljskålen.
  5. Skrubba inte. Om sköljningen behöver upprepas (du ser att vätskan inte har avlägsnats helt), byt ut vattnet i skålen.

Skål eller handfat för handtvätt?

Handtvätt görs bäst i en skål. Det blir då mer effektivt eftersom du har möjlighet att nå varje klädesplagg. Ett litet handfat fungerar bara i en nödsituation. Om du har en tvättbalja är du i det bekväma läget att du kan blötlägga och tvätta kläder och skrymmande textilier.

hur man tvättar kläder för hand

Var uppmärksam på märkningarna på etiketterna. Om du ser symbolen för handtvätt kan du börja arbeta. Om du däremot ser kemtvättssymbolen på etiketten ska du inte riskera något. Ta plagget till tvätten så att det inte skadas av handtvätt. En handtvätt är en mindre bekväm och ekonomisk lösning.

Handtvätt i tvättmaskinen – när ska man använda?

Moderna apparater är utrustade med många, överraskande funktioner. Så är fallet med tvättmaskiner, som har ett handtvättprogram. Detta läge gör att du kan minska risken för att skada tyget genom att välja en långsammare och annorlunda utförd uppgift. Om du vill vara säker på att dina kläder verkligen skyddas ska du tvätta dem för hand själv. En handtvättbalja fungerar perfekt. Du kan ställa två skålar i den och tvättmedel bredvid den.

handtvätt i tvättmaskin hur det fungerar

Symbolen för handtvätt – varför är den viktig?

Symbolen för handtvätt är mycket viktig för den långvariga, perfekta visuella effekten av vissa tyger. Det finns också specifika typer av kläder, som klänningar, blusar, kjolar med paljetter eller barnkläder, utrustade med olika tillbehör, som kräver skonsam handtvätt. Vissa sport- och funktionskläder kan behöva handtvättas.

hur man handtvättar

Symbolen för handtvätt, som finns på etiketten, gör att du kan matcha typen av rengöring till de specifika tygerna. Handtvätt kan användas för produkter som inte har denna symbol om de är nya och det finns risk för missfärgning i tvättmaskinen. Det är mycket viktigt att följa anvisningarna om hur man tvättar. De gör att du kan justera tvättprogram och vattentemperatur så att de passar tyget. För hög temperatur kan skada, deformera eller missfärga tyget. Genom att följa klädtillverkarens rekommendationer kommer du att förlänga den perfekta visuella effekten av dina favorittyger.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus