Hur tvättar man voile-, makaroni- och panelgardiner?

Hur tvättar man voile-, makaroni- och panelgardiner?

Alla är medvetna om de många fördelar och funktioner som är utmärkande för gardiner. De skyddar inte bara mot solens strålar, utan hjälper också till att bevara integriteten. De är också en viktig dekoration i det rum där de hänger. Men för att de ska kunna fylla sin funktion effektivt måste de hållas rena och fräscha. Hur ska du tvätta dina gardiner för att undvika att skada tyget och för att få bästa möjliga resultat?

Hur tvättar man voilégardiner?

Voile är ett tunt, genomskinligt tyg som tillverkas av bomull och konstfibrer. Det är mycket behagligt att ta på och gardiner tillverkade av detta material kännetecknas av sin lätthet och hållbarhet. Hur tvättar man voilégardiner för att få bästa möjliga resultat och undvika att de blir för skrynkliga?

Först och främst är det lämpligt att blötlägga voilégardinerna i kallt vatten med tvättmedel innan du tvättar dem. Kom dock ihåg att tvättmedlet först ska lösas upp i vattnet och först därefter ska du lägga gardinerna i det. Detta kommer att förbereda tyget för ytterligare tvätt.

hur man tvättar voilégardiner

När detgäller voile är det ganska avskräckt att tvätta gardinerna i tvättmaskinen. Ett bättre alternativ är att göra det med händerna, i ljummet vatten med gardintvättmedel eller vanligt tvättmedel. Om du absolut vill tvätta dina gardiner i tvättmaskinen bör du slå på lämpligt program – handtvätt eller ömtåliga tyger. Temperaturen bör inte heller vara för hög.

Hur tvättar man makaronigardiner?

Pastagardiner är en mycket populär typ av gardin som fungerar bra i alla hem. De består av långa remsor som vanligtvis är gjorda av syntetiskt tyg. Ibland är de också dekorerade med pärlor. Hur tvättar man makaronigardiner för att inte få dem trassliga och skadade?

Tvättprocessen för sådana gardiner bör börja med att säkert ta bort dem från gardinstången. I detta skede kan makaronigardiner trassla in sig, så det är viktigt att göra det på rätt sätt. Det är bäst att binda ihop snörena på flera ställen med hjälp av gummiband. Du kan också binda snörena i tjocka flätor för att göra tvätten av gardinerna effektiv och säker.

hur man tvättar makaronigardiner

Atttvätta makaronigardinerna i tvättmaskinen är perfekt lämpligt i det här fallet. Du bör dock lägga de tidigare beredda makaronerna i en speciell påse för att förhindra att sladdarna trasslar. De som undrar hur man tvättar makaronigardiner bör också komma ihåg att ställa in tvättmaskinen på ett skonsamt program och inte välja för hög temperatur. Naturligtvis är handtvätt också möjligt – i det här fallet måste du också binda snören i flätor eller med hjälp av gummiband.

Hur tvättar man panelgardiner?

Under de senaste åren har panelgardiner blivit en mycket populär lösning, vald av fler och fler människor. Denna typ av gardin är vanligtvis tillverkad av jacquardtyg. Det gör att tyget inte veckar sig eller ändrar form, vilket gör det mycket enkelt och behagligt att underhålla. Många frågar sig dock hur man tvättar panelgardiner för att inte skada och deformera dem.

Först och främst bör du komma ihåg att panelgardiner kan hålla sig rena i upp till sex månader. Naturligtvis beror allt på individuella förhållanden – om vi röker eller är allergiska bör vi använda gardintvätt oftare. Om vi vill att våra gardiner ska återfå sin fräschör räcker det att skaka av sig dammet, till exempel genom att hänga dem utomhus.

hur man tvättar panelgardiner

En sådan behandling är tillräcklig för att gardinerna ska se fina ut igen. Ibland behövs dock en grundlig rengöring och då är det nödvändigt att veta hur man tvättar panelgardiner för att inte skada dem och för att rengöra dem effektivt. Denna typ av gardiner ska tvättas i varmt vatten med tvättmedel. Detta kan göras för hand genom att lägga dem i en skål och knåda dem försiktigt. Det är sedan nödvändigt att vika dem i kuber och låta dem torka. Panelgardiner kan tvättas i tvättmaskin om de är tillverkade av ett material som är avsett för detta ändamål. Det är bäst att kontrollera vilken rengöringsmetod tillverkaren rekommenderar, så det är värt att läsa informationen på etiketten noggrant.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus