Vad ska du göra om din tvättmaskin smutsar ner dina kläder?

Vad ska du göra om din tvättmaskin smutsar ner dina kläder?

När vi tar ut våra kläder ur tvättmaskinen förväntar vi oss att de ska vara rena och väldoftande. Tyvärr händer det ofta att det dyker upp fläckar på dem som inte fanns där tidigare. Mörka, grå eller rostfärgade fläckar kan då synas på blusarna. Det är viktigt att notera att detta inte alltid behöver bero på ett fel i maskinen. Varför smutsar tvättmaskinen ner kläderna? Det kan finnas flera orsaker till detta, och vissa av dem kan vi åtgärda själva, utan att anlita en specialist.

Varför blir tvättmaskinen smutsig?

Om vår tvättmaskin smutsar ner tvätten är det viktigt att vi kommer till källan till problemet. Dessa kan vara:

  • Smuts – dessa finns särskilt bakom gummidelen som kallas flänsen. Detta utrymme skapar idealiska förutsättningar för bakterier att växa, så vi måste rengöra det regelbundet. En stor mängd av dessa kan leda till missfärgningar på kläderna.
  • För mycket tvättmedel – fläckar på kläderna kan också bero på att man tillsatt för mycket tvättmedel. Tvättmaskinen kan då inte skölja ur tvättmedlet ur behållaren på ett effektivt sätt, vilket resulterar i fula fläckar på kläderna.
  • Smutsig dispenser – kvarvarande pulver i dispensern kan avge en dålig lukt, göra dina kläder smutsiga eller ruttna. Det är därför det är viktigt att rengöra den regelbundet.
  • För många kläder i tvättmaskinen – maskinen klarar inte av att tvätta dina kläder om det finns för många saker i den.
  • Täppt filter – filtret skyddar dräneringspumpen från igensättning. Det är här damm, smulor och föremål från dina fickor samlas. Om det blir igensatt kan det avge en obehaglig lukt och kan till och med leda till översvämning i badrummet.
  • Kalkavlagringar i trumman – tvättmaskinen lämnar fläckar på dina kläder inte bara genom smuts som avsatts i trumman, utan också kalkavlagringar.
varför smutsar tvättmaskinen ner kläderna?

Varför får tvättmaskinen gråa fläckar på kläderna?

Grå fläckarpå kläderna efter tvätt beror ofta på felaktig användning av tvättmaskinen. De kan uppstå på grund av fel programval i maskinen, för låg tvättemperatur, fel cykeltid för tvätten eller för mycket sköljmedel. När du hanterar dessa typer av fläckar ska du komma ihåg att justera mängden sköljmedel efter typen av vatten och mängden smutsiga kläder.

Varför får tvättmaskinen rostfärgade fläckar på kläderna?

Orsaken till denna typ av fläckar på kläder är rost. Det ansamlas i maskinens trumma, vilket gör att det ser värre ut, men också gör det svårt att rengöra utrustningen. Om din tvättmaskin smutsar ner dina kläder med rost måste vi ta en titt på dess interiör. Rost och kalkavlagringar på maskinens komponenter är resultatet av felaktig skötsel. Därför är det värt att komma ihåg att förebygga, använda speciella avkalknings- och rostskyddsmedel.

varför får tvättmaskinen fläckar på kläderna?

Tvättmaskinen blir smutsig – hur hanterar man det?

Vad ska jag göra om min tvättmaskin smutsar ner mina kläder? Om din tvättmaskin smutsar ner dina kläder är det en bra idé att ställa in tvättmaskinen på att tvätta utan kläder, så att vattnet kan rengöra trumman. Tillsätt helt enkelt ett paket med bakpulver och citronsyra eller 3 matskedar vinäger i dispensern. Ställ sedan in temperaturen på 90 grader. Det är viktigt att stänga av snurret.

Naturligtvis, när det gäller apparater med en “självrengörande” funktion, väljer du bara det här alternativet. Kom ihåg att rengöra filtret noggrant. Den är placerad på tvättmaskinens framsida, längst ner bakom en liten klaff. Innan du gör det, stäng av tvättmaskinen från strömförsörjningen. Ställ sedan fram en skål eller handduk och skruva ur kontakten. Ta ut filtret och tvätta det noggrant i varmt vatten med diskmedel. Placera sedan filtret i en skål och häll kokande vatten med vinäger över det.

hur man rengör en tvättmaskin som smutsar ner kläder

Vi rengör också kammaren där den är placerad, torkar den sedan och sätter på den igen. Om rost är synlig på trumman använder vi en rostborttagare. Tvättmaskinens fläns rengörs också noggrant och vid behov byts tätningarna på lagren på trumaxeln ut. Om de är slitna smetar tvättmaskinen fett på dina kläder.

Tvättmaskinen lämnar fläckar på kläderna – hur förhindrar man det?

Vi måste komma ihåg att alltid välja rätt program när vi tvättar. På så sätt skadas inte kläderna och de kommer alltid att vara fräscha och rena. Dessutom kan vi på så sätt ta hand om maskinen. Det är viktigt att tvättmaskinens insida torkar efter varje avslutad tvätt, så dörren bör lämnas öppen.

vad du ska göra när tvättmaskinen smutsar ner dina kläder

Dispensern såväl som apparatens fläns måste rengöras regelbundet. Det är viktigt att tillståndet för tvättmaskinens tätningar också kontrolleras då och då. Det är också tillrådligt att använda speciella anti-kalkningsprodukter för att förhindra kalkuppbyggnad i trumman. Tvättmaskinen bör rengöras en gång varannan månad genom en tom tvätt med bakpulver och vinäger eller citronsyra.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus