Vilken tapet till köket?

Vilken tapet till köket?

Köket är ett rum där tapeter ger en originell väggdekoration samtidigt som de skyddar mot smuts och fukt. Det finns olika typer av tapeter som bör anpassas till rummets typ och design. Det är ett intressant alternativ till de kakelplattor som ofta används i kök. Tapeten måste anpassas så att den har både en praktisk och en estetisk funktion. Hur gör man då? Vilken tapet är bäst för köket?

Typer av tapeter som passar i köket

Tapet är ett snabbt och enkelt sätt att ge din inredning en makeover. Inte alla typer av tapeter passar varje rum. Vilken typ av tapet är lämplig för köket? Vi rekommenderar särskilt modeller tillverkade av belagd vinyl som är resistenta mot fukt, vatten och eld. Stänk av vatten, olja eller närheten till en gasspis skadar dem inte. De kan rengöras våta.

vilken färg ska tapeten ha i köket?

Platt vinyl är mer motståndskraftig, medan skummad vinyl döljer ojämnheter i väggen. Dessutom är tapeter av glasfiber med hög fukt- och brandbeständighet väl lämpade för köket. Deras struktur liknar visuellt ett tyg och kan målas flera gånger. Den här typen av tapeter kan dock vara svåra att ta bort – ibland lossnar de tillsammans med putsen.

Tapetmönster för kök

Tapeter för kök finns i ett nästan obegränsat antal mönster, så de kan anpassas till olika arrangemang. Motivet måste vara originellt och samtidigt inte förtrycka interiören. I moderna och minimalistiska kök skulle detta vara ett bra val:

  • geometriska mönster, t.ex. diamanter,
  • tapeter som imiterar marmor,
  • betongtapet.
tapet för köket jakai mönster

En fototapet, t.ex. med ett landskap, en stadsbild, en bild av en skog eller kullar som dyker upp bakom en dimma, ger rummet en individuell touch. Tapeter ser bra ut i klassiska och rustika kök:

  • med stora blommor,
  • med små pilar,
  • med blommotiv.

I glamourstil fungerar tapeter med vertikala svarta och vita ränder bra eftersom de visuellt höjer taket. Tapeter som imiterar tegelstenar eller keramiska plattor är också värda att överväga.

Tapetfärg för kök

Kökstapeter kan vara mönstrade eller monokroma. Båda fungerar på lite olika sätt. Om du väljer en enfärgad tapet är det viktigt att den har en struktur som är behaglig för ögat och känns bra att ta på. Tapeter i dämpade färger är ett universellt val och smälter väl in i den övriga inredningen. De dominerande färgerna här är vitt, beige eller ljusbrunt.

tapeter för köket som

Mer uttrycksfulla färger kan uppnås om golvet och möblerna färgsätts med omsorg. Om rummet även används som matplats kan färgen grön vara ett bra val. Den är lugn och skapar en behaglig atmosfär när man äter. Valet av färg är till stor del en smaksak, men den får inte ta överhanden över den övriga inredningen.

Hur tar jag hand om tapeten till mitt kök?

Först och främst är det värt att ta reda på vilken tapet för köket som är lättast att ta hand om. Det är bäst att välja tapeter som är tvättbara, smutsavvisande och skrubbresistenta. Dessutom får de inte ändra sina egenskaper när de utsätts för värme, fukt eller hett fett.

Den viktigaste åtgärden är att dammsuga tapeterna regelbundet. Om de är mer nedsmutsade är det lämpligt att torka av dem med en svamp och vatten och diskmedel. Beroende på vilken typ som valts gäller olika regler för korrekt rengöring av produkten. Att ta hand om tapeter i sig är inte särskilt komplicerat och kräver bara att man följer några enkla regler.

Hur rengör man tapeter i köket?

Även om vinyl- och glasfibertapeter är utmärkta för att skydda väggar från smuts, behöver de ibland rengöras. Hur tar man bort fläckar från tapeter utan att skada dem? Vinyltapeter bör rengöras från damm regelbundet. För detta ändamål används en vanlig dammsugare med borstfäste. Borsten ska helst tvättas och torkas i förväg.

vilken tapet för köket färg och mönster

Tvättbara tapeter rengörs bäst med en svamp eller en trasa fuktad med vatten och ett milt rengöringsmedel. Fläckar som är svåra att få bort bör behandlas med det diskmedel som redan nämnts. Det måste vara milt.

Vilken tapet för köket?

Tapeter för köket – vilka är de bästa? Om man sammanfattar all information som samlats in kan man säga att det främst är en produkt med vissa egenskaper. Dessa inkluderar motståndskraft mot värme, fukt, fett, fläckar och nötning. Sådana produkter ser attraktiva ut inomhus och skyddar väggen effektivt.

vilken tapet för köket

De måste också underhållas och rengöras ordentligt – men det är inte svårt. Dessutom är det viktigt att välja rätt mönster eller färg på tapeten. De måste vara intressanta och samtidigt inte kväva interiören. Geometriska och blommiga motiv väljs ofta, liksom dämpade färger som harmoniserar med resten av arrangemanget. Tapeter är ett bra alternativ till kakel, så det är värt att välja det.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Vägg tepeta


Jaka tapeta do małej sypialni

Vilken tapet för ett litet sovrum? Snygga arrangemang

12 november 2023 | Autor: Kristina Eriksson
Tapeter är på väg tillbaka. De blir allt vanligare i det moderna hemmet eller lägenheten. De är helt annorlunda än de modeller som man förknippar med familjehemmet. Idag är de...
Läs mer
jaka tapeta do przedpokoju

Vilken tapet till hallen?

27 december 2023 | Autor: Kristina Eriksson
Entréhallen är visitkortet för varje hus och lägenhet. Det är här besökaren får ett första intryck av interiören. Av den anledningen måste hallen vara estetiskt tilltalande. Tapeter är en utmärkt...
Läs mer
jak zerwać tapetę

Hur river man ner tapeter för att sätta upp nya tapeter?

28 december 2023 | Autor: Kristina Eriksson
Tapeter i rum byts ut av många anledningar. De vanligaste orsakerna är smuts som inte kan tas bort, skador som gör väggarna fula eller helt enkelt att fräscha upp interiörens...
Läs mer