Hur klär man sig för löpning på våren?

Hur klär man sig för löpning på våren?

Våren är den perfekta tiden att starta ditt löparäventyr. Tidig vår är den tid då temperaturen utomhus ligger mellan 0 och 10 grader, det inte längre finns någon kvarliggande snö, vägarna inte längre är isiga och dagarna definitivt är längre än på vintern. Det är våren som är den perfekta tiden att börja springa, när de kalla temperaturerna ligger bakom oss och inte längre skrämmer oss, och de varma ligger framför oss. Så hur ska du klä dig för att springa på våren? Jag inbjuder dig att läsa 😉

Löpning på våren – löparoutfit

Outfiten för vårlöpning består av flera element. Den grundläggande är naturligtvis rätt skor. Hela outfiten bör se ut på följande sätt:

  • löparskor
  • långa leggings eller korta shorts
  • en lätt jacka eller ärmlös topp eller, på varma dagar, en enkel topp
  • basebollkeps

Löparskor på våren

Skorna är grunden när du springer. Det är de som delvis ska dämpa det ögonblick då din fot träffar marken, vilket är anledningen till att det är mycket viktigt att välja dem. Skor bör vara tillverkade av lätt och andningsbart material på ett sådant sätt att de tillåter luftutbyte. Sulan, å andra sidan, bör ha ett bra grepp om marken – den bör inte glida på våta ytor. På våren kan det förekomma rikliga och kortvariga regn och vägar och trottoarer kan vara våta och därmed hala.

Löparbyxor på våren

Den nedre delen av kläderna när du springer på våren är redan relativt godtycklig. Vid 10 grader Celsius eller mer, om du planerar ett intensivt träningspass, kan du till och med bära korta shorts, eftersom kroppen värms upp efter bara cirka 10 minuter när du springer och därmed återställer termisk komfort. Vid 5 grader Celsius eller lägre rekommenderar vi dock att du bär långa leggings. Dessa kommer att sitta tätt runt kroppen samtidigt som de säkerställer tillräcklig luftcirkulation.

Hur klär man sig för löpning tidigt på våren? Löpning vid 0 grader

Lätt jacka eller ärmlös tröja

Det övre plagget är också ett viktigt element. För våren föreslår vi två lösningar: en lätt jacka eller en ärmlös jacka. En lätt jacka är en bra idé under lite svalare dagar, eftersom den skyddar dig mot vind och lätt regn.

En ärmlös jacka, åandra sidan, rekommenderas för varmare dagar. Den skyddar bröstkorgen mot kyla. Den gör det lättare att hålla rätt temperatur med mycket god luftcirkulation.

Basebollkeps

Basebollkepsen är lite av en accessoar, men fortfarande mycket viktig. Den skyddar nämligen huvudet från vind, regn och sol. Alternativt kan du bära en huvudduk, som också är perfekt för dessa roller.

Hur klär jag mig för löpning tidigt på våren? Löpning vid 5 grader

Att springa i 5 grader Celsius är också en uppgift som kräver mod och lämpliga kläder. Vid denna temperatur rekommenderar jag starkt denna klädsel:

  • lätta skor, andas
  • långa leggings
  • lätt vind- och vattentät jacka
  • basebollkeps eller huvudduk

Löparkläder på våren – vad ska man tänka på?

När du väljer löparkläder för våren är det bra att tänka på om kläderna du väljer har tillräcklig luftcirkulation. Om kläderna är gjorda av ett lufttätt material kommer vi att svettas överdrivet mycket och vår energi kommer att fokuseras på detta element istället för att utföra ett ordentligt träningspass.

Vårens löparkläder

En annan aspekt att vara uppmärksam på är materialets passform mot kroppen och hur snabbt det torkar. Det är viktigt att inte störas av kläderna när man springer, så ju bättre passform – desto bättre. Hur snabbt materialet torkar är å andra sidan viktigt eftersom vi producerar stora mängder svett när vi springer. Ju snabbare materialet torkar, desto bättre för oss. Att springa i en våtdräkt kan utsätta dig för förkylningar, rinnande näsa och/eller hosta.

Vad ska man undvika?

När vi klär oss för löpning bör vi undvika att klä oss i “lök”, ha på oss kläder av för tjockt material eller ha på oss saker som inte andas. På våren är det redan tillräckligt varmt för att vi inte ska behöva klä oss så tungt. Det är också viktigt att komma ihåg att vår kropp värms upp mycket snabbt under ett så intensivt träningspass som löpning, och detta måste beaktas när du väljer löparkläder. En outfit som är för varm kommer att göra oss trötta mycket snabbare och svettas mycket snabbt.

Löpning i vårkläder – Sammanfattning

Våren är den perfekta tiden att starta ditt löpäventyr. Allt du behöver för att springa är lämpliga kläder i form av lätta skor, en jacka, långa leggings eller korta byxor och huvudbonader som en basebollkeps. Kom ihåg att alla kläder ska ha tillräcklig cirkulation och sitta ordentligt.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Idrott