Hur väljer man en yogamatta?

Hur väljer man en yogamatta?

Under de senaste åren har yoga blivit en av de mest populära fysiska aktiviteterna, särskilt bland det kvinnliga könet. Detta är inte förvånande, eftersom denna aktivitet förbättrar den allmänna konditionen och flexibiliteten samtidigt som den ger en känsla av avkoppling. Viktigt är också den låga kostnaden för att komma igång med dessa övningar – allt du behöver är bekväma, icke-stretchiga sportkläder och en yogamatta. I det här skedet uppstår dock frågan: hur väljer man en yogamatta? Vad ska du leta efter och hur mycket kostar en bra yogamatta?

Vilken typ av yogamatta? En guide till råvarorna

En av de största skillnaderna mellan olika mattor är deras huvudingrediens. Utbudet på marknaden är enormt: du kan köpa de mest populära PVC-modellerna och välja yogamattor tillverkade av kork. Här är en översikt över de vanligaste materialen och en kort sammanfattning av dem:

Hur väljer man den bästa yogamattan?

PVC yogamatta

Om du ville rangordna yogamattornas popularitet skulle PVC, dvs. polyvinylklorid, ligga i topp. Detta beror på egenskaperna hos detta material: det är starkt, flexibelt, lätt att rengöra och rent. Fördelen med dessa mattor är också priset – du kan köpa de enklaste modellerna för så lite som ett dussin zloty. Nackdelen kan dock vara att yogamattan är mycket hal i början, så nybörjare kan känna obehag under sina första träningspass

Yogamatta av gummi

Ett annat lika populärt material på marknaden, detta glädjer användarna med några mycket viktiga funktioner. För det första, det grova materialet som gör att mattan nästan “fastnar” på golvet. Tack vare denna egenskap får man intrycket av att det är en halkfri yogamatta, så att säga. En annan fördel är det naturliga ursprunget – för människor som strävar efter en ekologisk livsstil är detta en mycket viktig fördel. Tyvärr finns det också en baksida av myntet: yogamattan i gummi slits ut lite snabbare, och dess specifika lukt kan störa vissa människor.

Yogamatta - rangordning

Yogamatta i mikrofiber

Ett material som först nyligen har börjat bli populärt, främst på grund av dess kombinerade funktion som vaddering och svettabsorberande handduk. Detta är dess största fördel: dess förmåga att absorbera och stabilisera svett, enligt principen “ju blötare mattan är, desto mindre hal”. Under varma sommardagar när du svettas mer under träningen är denna modell utan tvekan den bästa yogamattan. Nackdel: det relativt höga, vanligtvis tresiffriga priset.

Yogamatta av kork

Den ökande populariteten för detta material är relaterat till dess naturliga ursprung – det kan sägas att det är en 100 procent miljövänlig yogamatta. På grund av dess antistatiska egenskaper absorberar kork dessutom inte smuts, damm eller andra föroreningar. Förhållandet mellan attraktivt pris och hög kvalitet tyder på att det är en ganska bra yogamatta ur ekonomisk synvinkel. Det bör dock noteras att korken smuler – detta är också en ganska nackdel med dessa modeller.

Vad mer bör du se upp för?

Förutom materialet i själva mattan bör andra lika viktiga aspekter inte ignoreras:

  • Tjocklek – Generellt gäller att ju tjockare skon är, desto bättre dämpning och avlastning för lederna. Ibland kan dock en tjock yogamatta ge en känsla av instabilitet, vilket gör att nybörjare lätt kan känna sig desorienterade;
  • Vikt – om du reser med bil eller tränar hemma kan storleken vara en sekundär faktor. Det är ännu värre om du cyklar eller går till klassen, i vilket fall tunga mattor kan vara en betydande börda;
  • Storlek – här är det inte värt att följa regeln “ju större yogamatta, desto bättre”, eftersom de största modellerna bara fungerar bra hemma. I gymmet kan träningsutrymmet vara begränsat, så det är bäst att använda din längd som ett kriterium för storlek;
  • Vilken typ av yoga du utövar – för statisk yoga, dvs. de lugnare varianterna, är halkskydd en viktig faktor. För dynamiska varianter, å andra sidan, måste mattan vara stark och hållbar.

Genom att svara på dessa få frågor blir det mycket lättare att hitta den bästa yogamattan. Som du kan se är detta en mycket individuell fråga – en person föredrar en lätt PVC-matta, medan en annan kommer att känna sig mycket bekvämare på en kork- eller mikrofibermatta.

Vilken yogamatta är bäst?

Vilken yogamatta – sammanfattning

  1. PVC-yogamattor är hållbara, flexibla, lätta att rengöra och underhålla. Deras pris börjar på bara ett dussin zloty. Av denna anledning är de de mest populära av alla möjliga typer.
  2. Yogamattor av gummi – är gjorda av ett grovt material, vilket gör att de nästan fastnar på golvet. De är också miljövänliga. Nackdelen är att mattan slits ut snabbare jämfört med PVC och vissa människor märker lukten.
  3. En yogamatta i mikrofiber kombinerar funktionen som vaddering och svettabsorberande handduk. Den är särskilt användbar på sommaren, då man svettas mer än under andra årstider.
  4. Yogamattan av kork är 100 % miljövänlig. Tack vare sina egenskaper absorberar den inte smuts, damm eller andra föroreningar.
  5. När du köper en yogamatta bör du vara uppmärksam på tjocklek, vikt, storlek och vilken typ av yoga du utövar.
Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Idrott