Vad springer du på vintern och hur klär du dig för att springa?

Vad springer du på vintern och hur klär du dig för att springa?

Löpning är en fysisk aktivitet som inte bara kan utövas på våren och sommaren, utan även på vintern. Då behöver du rätt kläder för att skydda dig mot de låga temperaturerna utomhus. Att välja rätt kläder är avgörande inte bara för proffs utan även för amatörlöpare. I den här artikeln vill vi därför fokusera på vilka löparkläder som är bäst för vintern.

Vad kan du springa på vintern? Vinterkläder för löpning

Löpning är en ganska intensiv form av fysisk aktivitet. Kroppen hos alla löpare genererar en stor mängd värme under denna aktivitet. På sommaren har jag vanligtvis inga problem med att säkerställa god ventilation, men på vintern kan det vara extremt svårt att hitta rätt termisk balans.

Naturligtvis är det viktigt att inte klä sig för varmt eller för kallt för löpning. Det är bäst att välja kläder som är typiskt utformade för vinterlöpning. Så vad får inte saknas i en vinterlöpares garderob? Uppenbarligen sådana klädesplagg som:

 • en jacka,
 • skor,
 • byxor,
 • strumpor,
 • handskar,
 • mössa
Löparjacka för vinterbruk

Vinterjacka för löpning

En vinterjacka för löpning ska naturligtvis hålla dig varm, men det är lika viktigt att den leder bort överskottsvärme. En membranjacka kan vara ett bra val. Den skyddar effektivt kroppen från ogynnsamma yttre förhållanden som vind, frost och snöfall.

Membranjacka

Denna typ av jacka är tillverkad av ett speciellt material – ett membran. Det innehåller porer som är mycket mindre än vattendroppar, men mycket större än storleken på de vattenångmolekyler som bildas vid intensiv löpning. Detta innebär att regn eller snö inte kan tränga in på insidan och att överskottsvärme avleds till utsidan.

Sådana jackor består vanligtvis av flera lager, där membranet är det första lagret. Det finns många olika typer av membranjackor på marknaden, så det är värt att titta på parametrar som vattentäthet och andningsförmåga när du köper. Sådana jackor som köps på marknaden kanske inte ger den bästa prestandan.

På kalla dagar med snö eller regn är en membranjacka det bästa valet. Dessa jackor är av stor kaliber och kallas ofta för hardshelljackor.

Softshell eller vindjacka

En annan rekommenderad jacka kan också vara en vindjacka eller en lätt softshelljacka. Den förstnämnda ger ett mycket bra skydd mot vind, den sistnämnda likaså. Men en softshelljacka ger också grundläggande värme och innebär att du inte behöver ta på dig för många lager kläder.

Softshelljackan kombinerar egenskaperna hos de sista lagren av lök. Utsidan är tillverkad av ett mycket flexibelt material som bildar en barriär mot vinden. Insidan, å andra sidan, är gjord av en mjuk, fleeceliknande isolering. Namnet – softshell – är tänkt att vara en tydlig signal om att det är en jacka i motsats till hardshell-jackor.

Denna typ av jacka bör bäras under relativt torra dagar, utan regn eller snö, men frostiga, kalla och blåsiga. På grund av det material som används är de väl lämpade för sådana utomhusförhållanden.

Löpning på vintern - hur klär man sig?

Sweatshirt för löpning

En sweatshirt ärett viktigt lager för löpning på vintern. Jackan ska isolera kroppen. Den ska vara relativt tunn. Dess huvudsakliga funktion är att hålla överkroppen varm, inte överhetta den, så den bör inte vara för tjock. Det är tillrådligt att bära en sweatshirt med hög krage och dragkedja. Detta skyddar din nacke från kylan.

Löparbyxor för vintern

En annan viktig del av en löpares vinteroutfit är naturligtvis byxorna. Men vilka vinterlöparbyxor är bäst? Det låter kanske lite konstigt, men i det här fallet lönar det sig att satsa på leggings.

Leggings är perfekta för löpning på vintern. De sitter mycket nära kroppen, så de hindrar inte löparen på något sätt när han utövar sin sport (du behöver inte oroa dig för att de fastnar på utskjutande grenar från träd och buskar, till exempel). Naturligtvis måste sådana leggings vara gjorda av något tjockare material. De bör innehålla ett extra lager ull på insidan, vilket hjälper till att säkerställa tillräcklig värme vid låga temperaturer.

Men om utomhustemperaturen är mycket låg är det en bra idé att lägga ett extra lager termiska aktiva underkläder under leggingsen så att dina ben inte fryser medan du springer.

Strumpor och skor för vinterlöpning

När du väljer löparskor för vintern ska du se till att de har ett väderbeständigt membran så att den kalla marktemperaturen inte tränger in i skorna. Eftersom vinterlöparskor inte innehåller någon extra isolering är det en bra idé att köpa rätt strumpor för att hålla skon så varm som möjligt.

Vinterlöparstrumpor bör naturligtvis vara ganska tjocka, eftersom endast en sådan produkt håller fötterna vid en optimal temperatur även vid låga utomhustemperaturer.

Löparskor för vinterbruk

Handskar och mössa för vinterlöpning

På vintern förlorar händerna sin temperatur ganska snabbt. Det är därför det är bra att se till att du har rätt handskar när du springer. De bör dock inte vara för varma, eftersom den värme som genereras av kroppen när du springer är ganska hög, så att skidhandskar, till exempel, helt enkelt kan vara för varma. I det här fallet är det bäst att köpa tunna löparhandskar som säkert kommer att klara testet under vinterns fysiska aktivitet.

En vinterlöpmössa bör vara tillverkad av ett ganska varmt material, men ett material som transporterar bort överflödig fukt till utsidan. Om utomhustemperaturen inte är för kall kan du dock köpa en något tunnare mössa eller ett speciellt pannband för vinterlöpning.

Löpning på vintern med rätt outfit

På vintern är kläderna en av de viktigaste faktorerna vid löpning. Med de kalla, ibland frostiga temperaturerna utomhus bör du klä dig tillräckligt varmt enligt tipsen ovan. På så sätt är vi förberedda för alla väderförhållanden. Vid kalla temperaturer bör du också tänka på saker som en löpartröja, värmeunderkläder eller en mössa och handskar.

Löpning på vintern är en relativt krävande sport. Rätt löpoutfit, rätt fysisk och mental förberedelse före och omedelbart efter träningen är viktiga element.

Vad du ska springa på vintern – sammanfattning

 1. När vi springer på vintern bör vi ha de grundläggande elementen i åtanke. Å ena sidan bör dina vinterkläder ge bra ventilation samtidigt som de skyddar dig mot vind, frost eller snö.
 2. För att springa på vintern bör jackan inte vara för tjock. För vinterträning rekommenderar vi en membranjacka. Den har en speciell beläggning med porer som är mycket mindre än vattendroppar. Detta gör jackan vattenavvisande, eftersom vattendroppar inte kan tränga in, samtidigt som de vattenångmolekyler som produceras under träningen lätt kan komma ut.
 3. Om du springer på vintern rekommenderar vi att du bär en mössa på huvudet. Det mesta av värmen som genereras under träningen försvinner genom huvudet.
 4. Kläder för vinterlöpning inkluderar också leggings av något tjockare material. De kramar kroppen och bör inte hindra löparen.
 5. Om du springer i rätt kläder på vintern beror ofta på väderförhållandena utanför. Se till att du varken har det för varmt eller för kallt och skydda dig mot isande vind, snö eller regn.
Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Idrott