Vinterlöpning – hur förbereder du dig för träning i kyla?

Vinterlöpning – hur förbereder du dig för träning i kyla?

Vintern är den tid då många påbörjar sitt löpäventyr. Ett nytt år innebär ett nytt jag, och därför är föresatser om att springa aktivt i kombination med en ny diet för att gå ner i vikt en vanlig duo. Vintern är dock inte den bästa tiden för en nybörjare, eftersom risken är stor att man inte lyckas uppnå sina mål. Låga temperaturer, ogynnsamt väder och solen som snabbt går ner är vanliga företeelser.

Men det är värt att övervinna sin rädsla, eftersom löpning för med sig mycket gott. På vintern krävs det bra förberedelser, och bra förberedelser innebär bra träning, bra träning innebär att man mår bättre och att lyckohormonet ökar. Så hur ska vi förbereda oss för träning på vintern och i kylan? Jag inbjuder dig till dagens artikel.

Är det effektivt att springa på vintern?

Vintern är en tid då temperaturen ibland sjunker under 0 grader Celsius, det ofta snöar eller snöar och regnar, och solen försvinner redan före kl. 16.00. Vinterlöpning, när den är ordentligt förberedd, är precis lika effektiv som under andra årstider.Ett oföränderligt element som frigörs under löpning är endorfiner, eller lyckohormoner. De frigörs redan efter cirka 30 minuters träning. Detta är en av många anledningar till att springa på vintern, eftersom endorfinnivån, som normalt frigörs av solens strålar, är mycket lägre på vintern.

Dessutom förbättrar löpning vårt humör genom att syresätta hela kroppen. Under träningen ökar vi vår hjärtfrekvens, vilket transporterar syre genom hela kroppen. Detta gör att vi får mer energi, mer styrka, mår bättre och till och med förbättrar vår sömnkvalitet.

När vi springer kan vi dessutom förbränna nästan 900 kalorier per träningstimme, även på vintern. Detta innebär att löpning är en av de mer effektiva sporterna i detta avseende.

Är det värt att köra på vintern?

Hur förbereder jag mig för träning i kyla?

På grund av de låga temperaturerna på vintern måste du vara uppmärksam på flera faktorer – uppvärmning, stretching, rätt kläder och skor är alla element som är viktiga när du springer på vintern. Reflexer och små ficklampor är också ytterligare komponenter som gör att vi kan förbättra vår egen och trafikanternas säkerhet. De kommer definitivt att ha en positiv effekt på vår synlighet för andra människor, särskilt efter mörkrets inbrott för förare.

Attträna i kyla är helt acceptabelt. Temperaturer där du kan springa utan rädsla kan gå ner till minus fem eller till och med minus tio grader Celsius. Löpning vid lägre temperaturer rekommenderas inte, och löpning vid temperaturer under minus femton grader kan orsaka skador på din hälsa.

Vid kallt väder är det en bra idé att skaffa en halsduk som täcker mun och näsa. Detta kommer att värma upp den luft du drar in något.

Löpning på vintern

När vi springer på vintern bör vi välja snötäckta vägar och trottoarer eller sådana där snön redan är kraftigt packad. Vi bör undvika hala ställen och undvika att springa fort. Den energi du sparar genom att springa långsammare bör du använda till längre, mer effektiva och kvalitativa träningspass.

För att öka greppet om marken bör du springa med böjda knän för att komma närmare marken. Detta sänker vår tyngdpunkt samtidigt som vi ökar vår kroppskontroll.

Att springai tung snö är inte att rekommendera. I dessa situationer måste vi lyfta benen relativt högt, vilket belastar fotleden och knäleden. I sådana situationer ökar risken för skador, dragningar i senor eller muskelskador.

Värm upp innan du springer på vintern

Innan du springer på vintern är det viktigt att värma upp ordentligt, så uppvärmning är ett mycket viktigt inslag. Genom att värma upp muskler och leder minskar du risken för skador och ohälsa. Vinteruppvärmningen bör vara dynamisk, livlig och pågå i minst 10 minuter. Uppvärmningen bör innehålla övningar som t.ex:

  • höftcirkulationer
  • armcirklar
  • vridningar av bålen
  • svängningar
  • hopp

Att utföra dessa övningar energiskt kommer effektivt att värma upp dina muskler och leder.

Hur börjar man springa på vintern?

Muskelsträckning

Det som vanligtvis görs nästan i slutet av ett träningspass under den sista, tysta fasen för att kyla ner kroppen, bör göras hemma. Med vinterns låga temperaturer kyls musklerna snabbt ner. Att stretcha nedkylda muskler kan också leda till skador, så stretching efter träningspasset görs bäst hemma, där rumstemperaturen är lämplig och musklerna inte kyls ned lika snabbt.

Hur ska jag klä mig för en löprunda i kyla?

Det är viktigt att klä sig rätt för en löprunda i kallt och frostigt väder. Ytterkläderna ska vara varma, men samtidigt inte orsaka svettningar. Underkläderna ska vara termiska, dvs. andas. Därefter följer en kortärmad T-shirt och ovanpå detta en varm jacka eller fleece. En väst är inte obligatorisk, men för personer som fryser snabbt kan den vara användbar.

Som byxor passar leggings med stoppers, dvs. särskilda insatser som stoppar vinden. Långa, varma strumpor kan bäras med löst sittande skor för att skydda dem mot kyla.

Bär en hatt eller ett brett, isolerat pannband på huvudet. Det skyddar öronen och bihålorna. Den mesta värmen försvinner genom huvudet, så det är värt att skydda det ytterligare.

Extra träning på vintern

På vintern är det en bra idé att variera din löpträning med andra, återstående aktiviteter. Det är en bra idé att göra allmän träning, som att stärka rygg- och magmusklerna och styrketräning för att förbättra muskelflexibiliteten. Detta gör oss bättre förberedda för mer intensiv löpträning under våren, vilket ger bättre och bättre resultat och ökar de personliga prestationerna.

Poolträning rekommenderas också. Träning i poolen stärker alla våra muskler, vår uthållighet och lär oss att andas bättre.

Slutsats – hur förbereder du dig för vinterlöpning?

Vintern är kall, trist, ibland kall och full av snö. Det är viktigt att komma ihåg att det viktigaste är vår säkerhet och hälsa, så det är tillrådligt att förbereda sig ordentligt för vinterträning – från en ordentlig uppvärmning, lämpliga kläder, själva träningen, säkerhet under träningen, val av rutt, rutt, plan och teknik, till reflexer och ytterligare allmän träning.

På vintern är det inte värt att ta genvägar och hoppa över någon av dessa delpunkter, eftersom du kan sluta med en skada, en överbelastad sena eller en muskelsträckning. Det är dock värt att springa på vintern, eftersom det kommer att ha en positiv inverkan på vårt välbefinnande och vår allmänna livsglädje.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Idrott