- Skrivet av Kristina Eriksson
I konsumismens tidevarv gör vi impulsköp och fattar ogenomtänkta beslut. Detta problem gäller framför allt livsmedelsprodukter. Vi köper mycket mer än vi kan konsumera, vilket leder till matsvinn. Om du hittar ett enda ägg i kylskåpet som du inte är säker på är färskt ska du inte krossa det. Att krossa ett potentiellt färskt ägg är också slöseri. Du kan kontrollera ett äggs färskhet med en annan metod.
Det är inte en komplicerad eller svår process – särskilt när du tänker på att det finns flera sätt att ta reda på om ett ägg är färskt. I följande artikel förklarar vi hur man känner igen ett gammalt ägg – och utan att behöva titta på utgångsdatumet på de ägg som finns kvar i förpackningen. För att förhindra hälsokonsekvenserna av att äta ett gammalt ägg berättar vi dessutom var du ska förvara dina ägg bäst och hur länge, och hur du lättast kommer ihåg utgångsdatumet för dina ägg.
Innehållsförteckning
Kontrollera äggets färskhet med blotta ögat
Färskhetstestet av ett hönsägg bör inledas med en visuell bedömning av dess utseende. Det är en bra idé att först göra en noggrann bedömning av skalets struktur, färg och allmänna skick. Skalet får inte vara skadat, eftersom det skyddar äggulan och äggvitan inuti. Eventuella sprickor eller fördjupningar kan tyda på förekomst av mikrober och bakterier som finns och växer i äggulan. Det är därför inte tillrådligt att köpa, än mindre äta, ägg med ett konkavt skal som har gått sönder på något sätt.
I själva verket ska ett färskt ägg ha ett fast, fläckfritt, matt och något skrovligt skal. Om skalet är svagt, tunt och mjukt betyder det att även om det inte är ett gammalt, förstört ägg så är det av sämre kvalitet och kommer från en sjuk höna eller en höna som inte får tillräckligt med mat. Ett ägg med ett pudrigt, glansigt eller halt skal kan också vara ett problem, eftersom mögel kan växa inuti skalet. Om så är fallet bör det inte ätas och en annan äggleverantör bör väljas.
Test av äggets färskhet i vatten
Flyter eller sjunker ett färskt ägg? Svaret på denna fråga är tydligt och ger en snabb lösning på detta problem. Om du inte vet hur du testar äggens färskhet i vatten, följ dessa tips. Detta beror på att experimentet verifierar äggens färskhet och omfattningen av eventuell förstörelse.
- Fyll ett högt glas eller annat djupt kärl med kallt vatten.
- Ta ut ägget ur kylskåpet och sänk ner det i den förberedda vattenskålen.
- Observera hur ägget beter sig när det placeras i vattnet.
- Avgör om ägget flyter – eller om det tvärtom sitter på botten av skålen. Ju närmare botten ägget ligger, desto färskare är det.
Hur tolkar du resultatet av experimentet med flytande ägg?
En tumregel är att ju närmare botten ägget ligger, desto färskare är det. Det färskaste ägget är när det stannar på botten av glaset under en längre tid. Om ägget flyter eller roterar i vattnet utan att stiga upp till ytan är det något äldre, men fortfarande säkert att äta. Den sista möjligheten är om ägget flyter upp till ytan.
Vad betyder det när ett ägg flyter? Det betyder att vi har ett gammalt ägg i vattenskålen. Det flyter ovanför vattenytan eftersom skalet har förlorat sin fukt och när ägget åldras växer en så kallad luftficka i det (gasen som samlas här lyfter ägget uppåt). Ett förstört ägg ska absolut kastas bort; eventuell konsumtion av det skulle vara farligt för människors hälsa.
Andra sätt att kontrollera äggets färskhet
Hur kontrollerar man ett äggs färskhet med andra metoder? Du kan använda någon av följande metoder.
Test genom att skaka ett rått ägg
När ett ägg är gammalt och förstört skvalpar det – det beror på att luft har kommit in i ägget. Ett ägg från vilket inget ljud kommer ut är färskt och lämpligt för konsumtion.
Test av spruckna ägg
Hur kan du se om ett ägg är förstört när det är krossat? Knäck ett ägg och lägg innehållet i t.ex. en skål. Notera om chalazan – dvs. den ljusa struktur som håller gulan vid vitans mittpunkt – är hel och lätt synlig. Om den har behållit sin form är ägget färskt. Ett annat element som ska observeras är gulan – den ska ha en enhetlig färg, vara fast, kompakt och fäst vid vitan. Om gulan sprider sig och lossnar lätt från vitan vid minsta rörelse av skålen är ägget inte färskt. Alla avvikelser från normen kan tyda på ett förorenat, gammalt ägg – t.ex. en obehaglig, stark lukt av svavelväte eller grumlig äggvita.
Test av färskhet hos kokta ägg
Hur känner du igen ett förstört ägg när det är kokt? För ett hårdkokt ägg ska du bedöma gulans position i förhållande till insidan av hela ägget. När ägget skärs upp måste gulan vara i mitten av ägget. Ett förstört ägg efter tillagning har gulan placerad – inte i mitten – utan närmare ytterväggarna; ett sådant ägg är olämpligt för konsumtion och bör kastas så snart som möjligt.
Förvaring av ägg och deras utgångsdatum för konsumtion
Huruvida ägg kan förstöras är inget att diskutera. Vi har också redan förklarat hur man kontrollerar om ett ägg är bra och lämpligt för direkt konsumtion. Nu är det dags att bestämma hur länge ägg kan ligga i kylskåpet. Producenterna är skyldiga att ange hur länge äggen är färska på förpackningen – detta gäller endast för produkter som köps i butik. Hållbarhetstiden för gårdsägg – som köps direkt från bonden eller bonden – är cirka 14 dagar från det datum då hönan värpte äggen, inte inköpsdatumet.
Oavsett äggens ursprung ska de förvaras i kylskåp, på en hylla i kylskåpet (förvaring av ägg i rumstemperatur eller i kylskåpsdörren förkortar hållbarheten och påskyndar förskämningen).
Vad är det enklaste sättet att komma ihåg utgångsdatumet på ägg? Förvara dem i kylskåpet i originalförpackningen, så att du alltid kan se det utgångsdatum som producenten har angett (om det gäller ägg från bondgårdar kan du själv göra en sådan etikett). Glömska ätare kan också dra nytta av interaktiva former av påminnelser – t.ex. via mobilappar eller elektroniska anteckningar för att hålla reda på utgångsdatum för livsmedel som förvaras i kylskåpet eller köksskåpet.
Kristina Eriksson
Se mer: Kök