- Skrivet av Kristina Eriksson
I Polen är inget julaftonsbord det andra likt – varje bord har olika rätter som tillagas på ett unikt sätt. De kanske största skillnaderna finns i sopporna; denna rätt, som traditionellt inleder middagen, tillagas med en mängd olika ingredienser – från grönsaker till fisk och frukt. För dem som planerar denna speciella middag föreslår vi vilken soppa som bäst passar den polska traditionen på julafton.
Innehållsförteckning
Oslagbar borsjtj på julafton
Julbordets obestridliga kung, oavsett från vilken region i Polen den kommer. Julaftonens borsjtj görs traditionellt på en surdegsbotten av rödbetor, vilket ger den en distinkt syrlig smak. Den är värmande och kryddig med inslag av vitlök och mejram och är en perfekt inledning på julmiddagen. Beroende på den inhemska traditionen serveras den med olika sidorätter, t.ex:
- ravioli (stekt i smör i Krakow, serveras på en separat tallrik)
- kroketter
- pastejer
- kulebiak
Soppa på julafton? Definitivt svampsoppa!
Svampsoppa på julafton är en absolut klassiker som med sin unika arom och konsistens fångar julens innersta väsen. Den mest autentiska och traditionella versionen innehåller torkade vilda svampar (helst stenmurkla), men kan också tillagas med vanliga svampar. Även om den är mycket populär i alla delar av Polen, finns det vissa skillnader i de tillbehör som serveras med den. De vanligaste alternativen här är łazanki, potatis och krutonger.
Fisksoppa på julafton? Det är värt ett försök!
Fisksoppa till julafton dyker upppå bordet den 24 december, men inte lika ofta som röd borsjtj med ravioli eller svampsoppa. Den är vanligast i Västpommern och Kasjubien, vilket verkar förståeligt med tanke på den ständiga tillgången till färsk fisk av hög kvalitet i dessa regioner. Traditionellt tillagas den av karpbitar som blivit över från andra rätter – huvud, ben och stjärtfena – men i vissa hushåll väljer man en annan typ av fisk: Sill, torsk eller öring. Lägg till några italienska grönsaker och du har en utmärkt, rejäl maträtt som inte på något sätt är sämre än andra traditionella soppor för julafton.
Fruktsoppa till julafton – vad består den av?
Vi är mer vana vid att tillaga en kompott av torkad frukt. I vissa delar av Polen, t.ex. i Kujawy-regionen, är plommonsoppa på julafton fortfarande en integrerad del av julmenyn. Den tillagas på basis av rökta kolplommon, vilket ger den karaktäristiska rökiga och till och med lite köttiga smaken. Den serveras vanligtvis söt med dumplings. En variant är schlesisk moczka, som görs på pepparkakor som mjukats upp med vätska (t.ex. öl), nötter och valnötter. Intressant nog använde den äldsta versionen av denna rätt inte söta drycker för att komplettera degens kryddiga smak, utan… fiskbuljong eller grönsaksbuljong.
Traditionell julaftonssoppa – mandelsoppa
Den kanske mest ovanliga, men ändå traditionella julaftonssoppan serveras söt. Den serveras som en dessert i slutet av festen, snarare än den torra maträtt som vi vanligtvis förknippar soppor med. Basen är en tunn, vaniljliknande pudding gjord på mjölk, socker och potatismjöl, smaksatt med kanel och vanilj. Förr i tiden fanns den bara i de rika hemmen, eftersom mandel var en knapp och lyxig råvara. Även om mandelsoppan har förändrats i värde under tiden, har den ändå inte hittat en permanent plats i polska hushåll och har blivit mer av en sällsynthet än en daglig måltid
Kristina Eriksson
Se mer: Kök