Hur väljer man den bästa dunjackan?

Hur väljer man den bästa dunjackan?

Dunjackan är sedan länge inte längre bara en sport- eller vandringsklädsel. Den har gjort sitt intåg i stadsmodet och till och med på catwalken. Det är inte så konstigt: förutom de praktiska egenskaperna som lätthet och hållbarhet ser dunjackor helt enkelt bra ut. Att hitta det plagg som bäst uppfyller en persons behov kan kräva lite ansträngning. Ta en titt på artikeln nedan för praktiska tips om hur du väljer en dunjacka.

Är en dunjacka varm?

Även tunna dunjackor kännetecknas av en anmärkningsvärd värme. Det beror på att det samlas luft mellan fibrerna i jackans fyllning. När luften stannar kvar i jackan isolerar den effektivt den värme som kroppen avger, samtidigt som den naturligtvis väger mycket lite.

Endunjacka kan innehålla:

  • gåsdun;
  • ankdun;
  • fjädrar;
  • en blandning av alla ovanstående i olika proportioner;
  • syntetiskt dun.
Är dunjackor varma?

Vilken dunjackas fyllning är bäst?

Var och en av dessa dunjackor har lite olika egenskaper och även olika priser. Gåsdun är den överlägset bästa kvaliteten, men tyvärr också den dyraste. Något mindre varmt, men billigare, är dun från ankor. Dun är inte samma sak som fjädrar – fjädrar är små fjädrar, mindre fjädrande än dun och tyngre. Detta innebär lägre isoleringsförmåga, men också ett lägre pris.

Konstdun är polyesterfiber belagd med silikon; det har egenskaper som liknar naturligt dun. Det är billigare än naturligt dun. Dess fördel är att det är mycket motståndskraftigt mot blötläggning och antiallergiskt. Naturligt dun och fjädrar förlorar sin fluffighet när de blir våta och värmer därför inte.

Så varför tillverka dunjackor med naturlig fyllning om konstgjorda har utvecklats? Skillnaden är liten, men kan göra stor skillnad vid expeditioner i höga berg och andra extrema situationer. Syntetiskt dun kommer inte ikapp gåsdunet – det är tyngre och isolerar sämre.

Vilken dunjacka för bergen?

Dunjackor utvecklades med tanke på bergsklättrare i Himalaya och är det bästa valet för dem som ska upp i bergen på vintern. När du väljer en jacka för speciella uppgifter är det första du ska vara uppmärksam på dunets motståndskraft – på etiketten anges det i enheten cuin (kubikcentimeter per uns). Ju högre denna parameter är, desto bättre är jackans isolering – mer elastiskt dun innebär mer utrymme för varm luft. 500 cuin är bra isolering, medan de bästa naturliga gåsfjäderprodukterna når upp till 900 cuin.

När du vandrar i minusgrader är risken liten att jackan blir blöt, men när du har kul i backen kan det vara en annan historia. Då är dunjackans vattentålighet viktig, särskilt om den är fylld med naturligt dun, som kan ta upp till flera dagar att torka om det blir blött. I det här fallet väljer du en modell med teflonbeläggning eller ett klimatkontrollmembran.

Vilken dunjacka för vintern?

Dunjacka – är det värt att köpa för daglig användning?

Naturligtvis behöver en dunjacka som köps för pendling till jobbet eller vinterpromenader inte uppfylla specialiserade parametrar. Även en lättviktsdunjacka är tillräckligt varm för en vinter i staden. Vilken vinterjacka för vardagsbruk som är bäst lämpad beror främst på individuella estetiska preferenser.

Ska en dunjacka vara figursydd?

Under flera år har de mest populära dunjackorna för kvinnor varit de med en överdimensionerad skärning. Den karakteristiska quiltningen förstorar silhuetten av det överdimensionerade plagget ytterligare – men du bör inte vara rädd för detta, eftersom det är exakt den effekt det handlar om. En oversize dunjacka, särskilt i en metallisk eller stark färg, får dig att se äldre ut – men den behöver inte bara kombineras med ungdomliga outfits.

För den som tycker att oversizejackan är för överväldigande finns det ett lika moderiktigt alternativ i form av en lång dunjacka – som når upp till en halv vad eller till och med till anklarna. Det kommer säkert att fungera för älskare av klänningar eller kjolar som inte vill ge upp dem även i det kallaste vädret.

Hur väljer jag rätt storlek på dunjacka?

Naturligtvis bör en dunjacka inte vara för stor, men både när det gäller en vardaglig outfit och en sportjacka är det lämpligt att välja en lösare modell, vilket gör att du kan bära åtminstone en tjock tröja.

Vilken dunjacka ska du välja?

Sammanfattningsvis, när man väljer en dunjacka, bör man först och främst vägledas av dess framtida syfte – en vardagsjacka kan framgångsrikt hittas i en kedjebutik. När man letar efter ett plagg för skidåkning eller vintervandring, bör man gå till en sportbutik och noggrant kontrollera jackans parametrar, såsom motståndskraft, dun till fjäderförhållande, vattentålighet.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Mode