När och hur ska du ta ett graviditetstest?

När och hur ska du ta ett graviditetstest?

Graviditetstest har i många år varit det bekvämaste och enklaste sättet för en kvinna att kontrollera sin graviditet. De är billiga och allmänt tillgängliga, plus att vem som helst kan köpa dem. Det är dock viktigt att komma ihåg att denna typ av test inte är en 100% bekräftelse på graviditetsstatus och bör göras vid rätt tidpunkt för att resultatet ska vara meningsfullt och tillförlitligt. När ska du ta ett graviditetstest? Hur ser ett sådant test ut och finns det risk för misstag? Här är de viktigaste fakta om graviditetstest!

När är den bästa tiden att ta ett graviditetstest – välj den bästa tiden

Även om frågor som rör samlag och dess konsekvenser har varit på allas läppar i många år och skolundervisningen täcker åtminstone några av dessa ämnen, är det fortfarande lite prat om graviditetstest – alla vet vad de är, men i verkligheten lämnar denna typ av test fortfarande många tvivel. När är ett graviditetstest tillförlitligt och när är den bästa tiden att göra det?

När är det bäst att göra ett graviditetstest?

Först och främst är det viktigt att veta att de första symptomen som är karakteristiska för graviditet uppträder först efter cirka 4-6 veckor – så det finns ingen indikation på hälsa i de tidiga stadierna av graviditeten. Det finns dock vissa “regler” som måste följas för att ett positivt graviditetstest ska vara helt tillförlitligt:

  • du bör inte göra testet tidigare än 7-8 dagar efter samlag och ägglossning – det är då det finns störst risk för att testet blir negativt trots graviditet.
  • den bästa tiden att göra testet är den första dagen av din förväntade mens eller dagen efter att mensen har börjat.
  • när ska du ta ett graviditetstest – på morgonen eller på kvällen? I teorin spelar det ingen roll om du gör testet vid den bästa tidpunkten. Enligt vissa experter är det dock tillrådligt att ta det på morgonen eftersom det är då koncentrationen av koriongonadropin (hCG) i urinen är som högst.
  • om en kvinnas menstruationscykel är naturligt oregelbunden är det tillrådligt att vänta några dagar från dagen för den planerade perioden och först då ta testet.

Typer av graviditetstest – hur kan du skilja dem åt?

Utbudet av graviditetstester på läkemedelsmarknaden är mycket stort – deras typer skiljer sig åt beroende på hur man urinerar för testet. Det är därför inte möjligt att tydligt avgöra hur man utför ett graviditetstest, eftersom varje typ av test utförs på olika sätt – dock ingår alltid bruksanvisningar på förpackningen. Graviditetstester är differentierade mellan:

  • plattgraviditetstest – i detta fall utförs testet med en pipett – urinen som placeras i en skål skopas i den medföljande pipetten och droppas i det medföljande fältet.
  • strom graviditet stest – detta test kallas ofta ett “markör” -test på grund av dess utseende. För att utföra testet måste du ta bort locket och urinera på den absorberande spetsen.
  • graviditetstest medremsa – denna typ av test görs med en speciell testremsa som doppas i urin som tidigare har placerats i en behållare.
När ska man ta ett graviditetstest?

Kan ett graviditetstest vara fel?

En av de vanligaste frågorna som kvinnor ställer är om ett test kan vara negativt trots graviditet. Graviditetstester, oavsett vilken typ, är mycket tillförlitliga, men de ger aldrig ett 100-procentigt resultat. Detta beror på ett antal faktorer, inklusive felaktigt utförande och att man sträcker sig efter graviditetstestet för tidigt. Kom därför också ihåg att besöka din gynekolog, som kommer att bekräfta eller förneka testresultatet efter en grundlig undersökning.

Graviditetstestresultat, eller hur fungerar ett graviditetstest?

Resultatet av ett graviditetstest är mycket lätt att läsa. Du bör dock komma ihåg att vänta en rimlig tid så att resultatet är så tillförlitligt som möjligt. Ett positivt graviditetstest och graviditet föreligger om två linjer är synliga i det angivna fältet – en intensiv i området (C) och en vid märket (T). Om linjen bara är vid (T) kan testresultatet vara negativt

Hur mycket kostar ett graviditetstest på apoteket?

Graviditetstest – Pris

Bland de tester som finns tillgängliga på marknaden finns det verkligen många typer och tillverkare som ansvarar för deras distribution – så hur mycket ett graviditetstest kostar beror på försäljningsstället och tillverkningsföretaget. Graviditetstester är dock inte dyra. Deras priser varierar vanligtvis mellan 4 och 10 €.

Den enda frågan som återstår är: var kan du köpa ett graviditetstest? Numera kan du få tag på den här typen av test överallt – förutom på apotek kan du nu också hitta dem i stormarknader, apotek och till och med på bensinstationer. Så tillgängligheten är verkligen ganska bra.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hälsa