- Skrivet av Kristina Eriksson
Nästan hälften av alla dödsfall i vårt land orsakas av hjärt-kärlsjukdomar. Polacker är ovilliga att ta hand om sitt hjärta och undviker att besöka läkaren så mycket som möjligt. Tidig diagnos är viktigt för att förhindra de obehagliga konsekvenserna av hjärtsjukdomar, som i slutändan till och med kan vara dödliga. Varför är det viktigt att regelbundet kontrollera sitt hjärta och vilken läkare bör man uppsöka om man märker att något är fel med hjärtat?
Innehållsförteckning
Vem är en kardiolog och vad gör han eller hon?
En kardiolog arbetar inte bara med medfödda hjärtfel, utan också med hjärt- och kärlsjukdomar, som orsakar mycket obehag och är den främsta dödsorsaken i vårt land. Med hjälp av icke-invasiva undersökningar som EKG eller eko kan läkaren ställa en första diagnos av problemet och rekommendera lämplig behandling.
Regelbundna besök hos kardiologen är viktiga, särskilt för personer som kämpar med högt blodtryck. De möjliggör konstant kontroll av det kardiovaskulära systemet och säkerställer korrekt behandling i varje skede av sjukdomen.
En remiss till en kardiolog kan göras under ett besök hos allmänläkaren. Om du har ont om tid är det lämpligt att boka ett privat möte; ingen remiss är nödvändig. Du bör dock vara medveten om att om du går på en betald tid kommer eventuella ytterligare tester inte att ersättas av den nationella hälsofonden.
När bör du träffa en kardiolog?
De flesta av oss förknippar hjärtsjukdomar med svår smärta i bröstet. Sådana symtom, särskilt om de förvärras efter ansträngning, är en absolut indikation för ett brådskande besök hos kardiologen. Tyvärr utvecklas kardiovaskulära sjukdomar mycket ofta asymptomatiskt eller orsakar klagomål som inte är förknippade med hjärtat.
Ovanliga symtom som kan bero på kardiovaskulär sjukdom
- smärta i käken
- blödande tandkött,
- dålig andedräkt,
- smärta i armen
Typiska symtom på sjukdomar i hjärtat och cirkulationssystemet
- smärta i bröstet,
- andfåddhet,
- hjärtklappning
- snabb trötthet,
- svimning,
- yrsel.
När ska man uppsöka en kardiolog?
Du bör absolut alltid gå till en kardiolog om du misstänker att dina besvär orsakas av kardiovaskulära problem eller hjärtproblem. En bra kardiolog kan snabbt diagnostisera problemet och förbättra vår livskvalitet genom att införa lämplig behandling.
Kardiolog – vad gör han eller hon och hur går besöket till?
Många undrar hur ett besök hos en kardiolog går till innan de går dit. Faktum är att det inte skiljer sig särskilt mycket från ett vanligt läkarbesök. Det första kardiologen måste göra är att ta en så grundlig anamnes som möjligt. Nästa steg är att mäta patientens blodtryck och lyssna noga.
Vad undersöker kardiologen?
Kardiologen undersöker främst vårt hjärta. För detta kan han eller hon använda specialiserade tester som ett EKG. Detta möjliggör en noggrann bedömning av hur hjärtat fungerar. Om sjukdomar i detta organ misstänks kan ytterligare tester göras, t.ex:
- Hjärta Holter,
- EKG Holter,
- Träningstest.
- Ekokardiografi,
- ULTRASOUND.
Endast en fullständig diagnos möjliggör en definitiv bedömning av vårt kardiovaskulära system. Det gör att vi kan sätta in effektiv farmakologisk behandling eller, om nödvändigt, utföra specialiserade ingrepp. Allt beror egentligen på vilken sjukdom som har diagnostiserats.
Varför ska man inte skjuta upp besöket hos kardiologen?
Ju senare du besöker en specialist, desto mindre är chansen till bot – det är värt att ha detta i åtanke nästa gång du börjar förklara dina problem med dåligt väder och utmattning. Hjärtproblem underskattas ofta eftersom de till en början inte är så allvarliga.
När man drabbas av svår bröstsmärta är det tyvärr redan mycket allvarligt och kräver omedelbar läkarvård. Regelbundna besök hos en specialist, i kombination med egenkontroll av blodtrycket, kanske inte är en 100% garanti för ett långt liv, men de förhindrar utan tvekan de obehagliga konsekvenserna av kardiovaskulära sjukdomar, som i extrema fall slutar med patientens snabba död.
Vi bör komma ihåg detta och inte underskatta även till synes triviala klagomål som kan indikera hjärtproblem.
Kristina Eriksson
Se mer: Hälsa