- Skrivet av Kristina Eriksson
Vitlök är en ingrediens i många rätter från det polska och internationella köket. Den uppskattas inte bara för sin smak och unika arom, utan också för sina hälsoegenskaper, inklusive dess antibakteriella och antivirala effekter. Det är därför det är värt att ha några vitlöksklyftor till hands, särskilt under hösten och vintern, som effektivt kan bekämpa infektioner och berika smaken på rätter. För att hålla vitlöken fräsch, frisk och välsmakande är det viktigt att veta hur och var den ska förvaras.
Innehållsförteckning
Hur kan jag förvara rå vitlök?
Korrekt lagrad vitlök behåller sina egenskaper i många månader. En bra tumregel är att förvara vitlöken hel, dvs. i form av intakta lökar. Det är bäst att lägga vitlökslökarna i ett nät, en korg eller en perforerad papperspåse och placera dem på en hylla på en torr och skuggig plats så att vitlöken inte gror i förtid. Vitlök ska förvaras i rumstemperatur, helst 15-18 grader. Den perfekta platsen att förvara den är i skafferiet eller på en kökshylla. Många undrar hur man lagrar skalad vitlök, särskilt rester som inte används.
Om du inte har tid att bevara vitlök på något annat sätt kan du förvara överbliven vitlök i en lufttät behållarei kylen. Observera att förvaring av vitlök i kylskåp eller frys kan påverka smaken
Hur lagrar du vitlök i en burk?
Ett bra sätt att förvara vitlök på vintern är att marinera den och placera den i en glasburk. En vinägermarinad bör användas för marinaden, till vilken kryddor som salt, socker, senap eller dragon bör tillsättas. Vitlök som tillagas på detta sätt håller i flera månader och är ett utmärkt tillbehör till kötträtter. En annan beprövad metod för att bevara vitlök i en burk är att lägga in kortkokta (2 minuter) vitlöksklyftor i olja eller olivolja tillsammans med örter. Burken ska förvaras upp och ned på en sval och mörk plats. Efter ungefär en månad är vitlöken klar och kan användas som en god garnering.
Du kan också förvara riven vitlök med salt i en burk. En sådan burk bör förvaras i kylen. Ett mindre känt men utmärkt sätt att förvara vitlök på vintern är att lägga den i saltlake. Vitlök som tillagats på detta sätt är mildare i smaken än rå vitlök. Du kan också förvara vitlök i burkar som en pasta. De hela lökarna rostas helt enkelt i ugnen och blandas sedan med olivolja och kryddor.
Bra sätt att förvara vitlök under lång tid:
- inläggning,
- inläggning,
- konservering med salt,
- förvaring i olja eller olja,
- förvaring i pasta.
Hur lagrar man vild vitlök?
Vild vitlök har liknande medicinska egenskaper som vanlig vitlök. Men eftersom det är ett blad gäller andra regler för förvaring. Det bästa sättet att bevara smaken och hälsoeffekterna i flera dagar är att förvara ramslök i kylen eller frysa den. Blad av ramslök kan skördas tillsammans med stjälkarna, som doppas i ett glas vatten och placeras i kylen. Ett bra sätt att bevara egenskaperna hos ramslök under lång tid är att göra pesto. Mixa vitlöksbladen och tillsätt sedan salt, citron, olivolja och jordnötter. Häll peston i en burk och förvara i kylen. Det är ett utmärkt tillbehör till smörgåsar eller pastarätter.
Kristina Eriksson
Se mer: Kök