Hur klär man sig för att försvara en ingenjörsavhandling?

Hur klär man sig för att försvara en ingenjörsavhandling?

Moderiktig, bekväm eller elegant? Livet består av val, även när det gäller garderoben. Att välja rätt kläder, skor och accessoarer beror ofta på tillfället, men looken ska också matcha personligheten. Är det möjligt att förena alla dessa kriterier? Hur klär du dig för situationen och hur ser du ut när du ska försvara din ingenjörsuppsats?

Vilka färger ska du välja för din styling?

“Som de ser dig, så skriver de dig”. “Första intrycket räknas”. “Att klä sig rätt är att visa respekt.” Det ligger mycket sanning i dessa ordspråk. Klädkoden kanske inte är en lagstadgad skyldighet, men de flesta följer den ändå. Detta beror främst på intuition, som säger oss att anpassa vår klädsel till specifika omständigheter. En av dessa är en tentamen, för vilken du bör klä dig elegant, oavsett rang. Med klädseln för försvaret av en ingenjörsavhandling är det inte annorlunda.

Det du bör vara särskilt uppmärksam på är färgerna. Färgspråket är särskilt viktigt, bland annat vid examensprov eller anställningsintervjuer. Odödliga färger är marinblått, svart och vitt, som inte alls behöver vara tråkiga. De kan kombineras fritt i olika kombinationer, och du kan också välja nyanser av grått eller beige.

vad du ska ha på dig vid försvaret av en ingenjörsavhandling

Vad ska du ha på dig när du ska försvara din avhandling?

Att klä siglämpligt inför en disputation handlar först och främst om att visa respekt för examinatorerna och alla de människor som gjort disputationen möjlig. Detta innebär inte alls att man måste göra stora uppoffringar och plåga sig i en formell uniform. Den moderna klädkoden, som följer modetrenderna, ger större frihet på detta område.

En allmänt accepterad och populär outfit är kostymen, både för män och kvinnor, samt midi- och maxikjolen, svart, beige eller i grå nyanser, med lämplig “topp”. Hur väljer man den perfekta, eleganta kjolen? Allt beror på omständigheterna, förväntningarna och accessoarerna. En tajt pennkjol fungerar bra med en bredare topp, en blinkning till 1980-talet. En midi- eller maxikjol passar också bra med utsvängda eller tajta toppar som liknar varandra i struktur eller färg.

Styla med en elegant kjol

Kjolen är ett av de plagg i garderoben som är mycket mångsidiga. Beroende på längd, färg och material kan den matchas med en mängd olika stilar. Kjolar har i många år varit välkomna på alla typer av prov, men också på skolakademier, tävlingar och andra liknande evenemang. De är det perfekta svaret på frågan om hur man klär sig för att försvara en ingenjörsavhandling.

styling för försvar av ingenjörsavhandling

Dagens mode tillåter djärva kombinationer av kjolar med en mer avslappnad “topp”. Det kan vara en spräcklig blus, en skjortblus eller en smart, nedtonad T-shirt, som ser bra ut med en kavaj. Ärmlösa skjortor och västar har också kommit på modet igen, vilket, om det väljs, kommer att betona stilen och allvaret i situationen. Kjolen ska vara mörkare än blusen och helheten ska kompletteras perfekt med en jacka av liknande material.

Klä dig inför disputationen

Vad ska du ha på dig när du försvarar ditt examensarbete? Kjol, byxor eller kanske klänning? Förr i tiden var klänningen förknippad med ett ganska oseriöst och ganska festorienterat klädesplagg. Lyckligtvis är den tiden förbi, och numera kan en klänning vara mångsidig. Marknaden har ett så brett sortiment att du enkelt kan välja en klänning som passar en viss stil och ett visst tillfälle. En klänning för ett prov? Varför inte! Eleganta klänningar för en ingenjörstentamen är ofta en hit. Att se elegant ut kan, och bör, gå hand i hand med att känna sig bra och självsäker, vilket valet av rätt klänning ofta ger.

klädsel för försvar av ingenjörsuppsats

Självförtroende och självsäkerhet är värden som är lika viktiga under en tenta som den kunskap som förvärvats. Men även i detta avseende bör du visa respekt för nämnden och avstå från att bära en mini eller för djup urringning. En stickad, knälång klänning med en välsittande “topp” är idealisk. Stickade klänningar med jabot och volanger har kommit tillbaka i modet och är också väl ansedda vid formella möten, till exempel som klänning för försvar av en ingenjörsavhandling. Färgen på klänningen kan vara i nyanser av marinblått, grått eller till och med “kaffe med mjölk”. En elegant kavaj tonar ner klänningens ljusa färg och ger en måttlig seriositet.

Damkostym för försvaret

Kostymen har egenskapen att vara mångsidig och tidlös. Sedan många år tillbaka är den inte längre något som enbart tillskrivs män, utan kvinnor betonar bara dess kvaliteter. Kostymen består av tre delar, och dagens modetrender gör att du kan kombinera dem på vilket sätt du vill. Kostymen för ett försvar av en ingenjörsavhandling är ett av de vanligaste valen. Färgskalan är verkligen mångsidig och kan med säkerhet matchas med olika accessoarer.

utrustning för försvar av en ingenjörsavhandling

Kostymer för kvinnor är ett riktigt valfält, eftersom du kan välja en enfärgad kostym såväl som en dekorerad med mönster. Tänk dock på allvaret i situationen och välj mer dämpade färger. Marinblått och lila har åter blivit favoriter i detta avseende, vilket kan vara lite kontroversiellt, men så acceptabelt som möjligt när du försvarar dig själv. I rankningen av favoritoutfits är de nästan lika höga som klänningen för ett försvar av en ingenjörsavhandling.

Outfittillbehör för försvar av ingenjörsavhandling

Vilken outfit och vilka skor ska du ha till disputationen? Hur ska man klä sig för en disputation? Dessa frågor är alltid aktuella. Försvaret är kulmen på en examenskurs där mycket ansträngning, energi och hjärta vanligtvis läggs in. Det är ögonblicket som avslutar ett skede i livet och biljetten till nästa viktiga skede. Det är inte förvånande att frågan om vad man ska ha på sig när man ska försvara sin ingenjörsuppsats blir ett viktigt dilemma. Lyckligtvis är det nuvarande modet nådigt, så du kan kombinera olika delar av det med olika stilar. Inom rimliga gränser, naturligtvis.

vad du ska ha på dig när du försvarar din avhandling

Lika viktigt är tillbehör, som skor. Skor för ett jobbförsvar bör komplettera den övergripande outfiten, men behöver inte matcha perfekt i färg. De kan ha en annan nyans än färgen på resten av din garderob, liksom en kontrast till den. Klackskor är välkomna, men inte stilettklackar. Inte nog med att stilettklackar inte passar för tillfället, de är också obekväma och opraktiska. Bäst är skor med en liten klack, en stilettklack eller en platåklack. Skor för ett jobbförsvar handlar om komfort och att känna sig bra.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Mode