Hur rengör jag en toppmatad tvättmaskin?

Hur rengör jag en toppmatad tvättmaskin?

Visste du att regelbunden rengöring av din toppmatade tvättmaskin kan ge den längre livslängd och bättre tvättresultat? I den här artikeln visar vi dig steg för steg hur du rengör din toppmatade tvättmaskin, vilka verktyg och rengöringsprodukter du ska använda och vilka åtgärder du ska vidta för att ta hand om tvättmaskinens filter. Ta också reda på hur du rengör pulverbehållaren på en toppmatad tvättmaskin och hur du tar hand om och vad du ska rengöra tvättmaskinens trumma med.

Hur rengör jag en toppmatad tvättmaskin?

Att hålla tvättmaskinen ren är viktigt för att den ska fungera smidigt och för att dina kläder ska vara rena och lukta gott efter avslutat program. Innan du börjar rengöra är det en bra idé att skaffa de tillbehör som behövs. En mjuk svamp och en borste, t.ex. en tandborste, kommer säkert att vara till nytta. Med deras hjälp kan du rengöra trummans yta och komma åt på svåråtkomliga ställen. En handduk och en skål är användbara för att torka och torka allt ordentligt. Om du bestämmer dig för att rengöra filtret är det en bra idé att förbereda ett plastställ av något slag, eftersom lite vatten kan droppa från tvättmaskinen. Du kan också köpa specialhandskar för att skydda dina händer.

rengöring av topplastande tvättmaskin

För att rengöra en toppöppnad tvättmaskin använder du speciella rengöringsmedel för tvättmaskiner eller en blandning av vatten och vinäger eller bakpulver. Du kan också använda en borste med hård borst för att ta bort avlagringar och fläckar från tvättmaskinens insida. Det är viktigt att komma ihåg att rengöra tvättmaskinens filter och tätningen runt dörren regelbundet, eftersom dessa kan vara orsaken till obehagliga lukter och smutsuppbyggnad.

Sätt att rengöra pulverbehållaren

Många människor inser det inte, men mycket smuts kan samlas i och runt pulverbehållaren. Därför är det viktigt att rengöra detta område minst en gång i månaden, så att tvättmedlen som hälls i kan transporteras fritt till tvättmaskinens trumma. Innan du påbörjar arbetet ska du koppla ur apparaten och sedan ta bort pulverbehållaren och, om möjligt, ta isär den.

hur man rengör pulverbehållaren i en toppmatad tvättmaskin

Det finns flera sätt att rengöra pulverbehållaren i en topplastande tvättmaskin. Här är några av dem:

  • Med hjälp av en borste: Du kan använda en borste med hårda borststrån för att ta bort pulverrester från behållaren. Var försiktig så att du inte skadar behållarens yta.
  • Använda diskmedel: Du kan använda diskmedel och vatten för att lösa upp och avlägsna pulverrester från behållaren. Var noga med att tvätta och torka behållaren noggrant efter att du använt den här metoden.
  • Använda vinäger: Vinäger och vatten kan användas för att lösa upp och avlägsna pulverrester från behållaren. Se till att tvätta och torka behållaren noggrant efter att du använt denna metod.
  • Användning av specialpreparat: Du kan också använda speciella preparat för att rengöra pulverbehållaren för att effektivt lösa upp och ta bort rester från behållaren.
  • Använda bakpulvervatten: Du kan lösa upp en matsked bakpulver i 1 liter vatten och lämna lösningen i pulverbehållaren i 15 minuter, tvätta och torka sedan behållaren noggrant.

Hur rengör jag trumman på en toppmatad tvättmaskin?

Trumman är en annan viktig komponent som måste rengöras regelbundet i en topplastande tvättmaskin. Lyckligtvis finns det speciella lägen tillgängliga i nya apparater som huvudsakligen tjänar till att tvättmaskinen utför rengöringsprocessen själv. Här beror allt på tvättmaskinens modell och tillverkare, men om du inte ser ett “trumrengöringsprogram” på framsidan är det värt att kontrollera i manualen för att se om det finns några dolda program tillgängliga genom att trycka på relevanta knappar.

hur man rengör trumman på en topplastande tvättmaskin

Om tvättmaskinen inte har ett automatiskt rengöringsprogram är ett bra sätt att göra detta att sätta på ett högtemperaturprogram. Se dock till att maskinen är tom inuti under hela rengöringen. För att förbättra resultatet kan du hälla lite ättika i pulverlådan eller använda speciella trumrengöringsprodukter som finns på apotek. När du är klar med rengöringen ska du torka tvättmaskinens trumma ordentligt, särskilt om du har använt vatten.

Hur rengör jag tätningen på min tvättmaskin?

Packningen sitter runt tvättmaskinens dörr och är ansvarig för att upprätthålla tätningen. Om du rengör packningen regelbundet håller du den i gott skick och förhindrar att bakterier, smuts och svamp byggs upp. Använd varmt vatten och diskmedel för att tvätta packningen. Gnugga packningen försiktigt och torka den sedan noggrant. Du kan också använda speciella packningsrengöringsmedel för att effektivt ta bort fläckar och bakterier.

Rengöring av filtret i en toppmatad tvättmaskin

Ett lika viktigt, men ofta förbisett, element vid rengöring av en tvättmaskin är filtret. Det ansvarar för att avlägsna all smuts och alla tygrester från tvätten, så om du rengör det regelbundet håller du tvättmaskinen igång effektivt. Filtret i en toppmatad tvättmaskin är placerat längst ner på framsidan av maskinen. Det är vanligtvis dolt bakom en rund eller fyrkantig flik, som måste öppnas med viss kraft. På vissa modeller är filtret dolt bakom en panel som måste demonteras. När du har öppnat luckan måste du skruva loss filtret och sedan dra ut det. Det är en bra idé att lägga en handduk eller plastdyna före operationen, eftersom det kan finnas vatten i filtret.

rengöring av filtret i en toppmatad tvättmaskin

För att rengöra filtret, dra ut alla större skräp som hår eller vävnader och skölj sedan under varmt vatten. Om filtret fortfarande är smutsigt kan du använda en tandborste och vatten med diskmedel för att skrubba bort smutsen. När du har tvättat filtret torkar du det ordentligt och sätter tillbaka det. Kom ihåg att regelbunden rengöring förlänger tvättmaskinens livslängd, ökar dess effektivitet och minskar risken för obehaglig lukt.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus