Hur syr man fast tejp i en gardin? Steg för steg-guide

Hur syr man fast tejp i en gardin? Steg för steg-guide

Vackra gardiner i fönstren gör att en lägenhet känns mysig och speciell. Å ena sidan måste du därför se till att de matchar stilen med det som finns i rummet. När du har valt en gardin är ett lika viktigt steg att hänga upp den. Det är värt att ta några extra minuter för att få det rätt – på så sätt kommer gardinen alltid att hänga bra. Ett av de bästa sätten är att sy fast ett speciellt veckband i gardinen. Hur syr man fast en tejp i en gardin steg för steg?

Vilken tejp ska man sy fast i gardinen?

Tejpen har i praktiken funktionen att stabilisera tyget. Vi kan välja åtminstone flera varianter av dess bredd från 2,5 cm upp till 10 cm. De smalaste banden används för korta och lätta gardiner, medan ju bredare bandet är, desto bättre kommer det att klara mycket tungt material. Det lägger gardinen på ett vackert sätt trots dess storlek. De bredaste banden används som standard för att sy gardiner med hängslen.

hur man syr ett band till en gardin

En annan variabel är gardinbandets styvhet. De styvare och tjockare bomullstejperna används för tyngre tyger, medan nylontejper används för lättare tyger. Med tanke på detta, vilket tejp för voile-gardiner? Dessa extremt ömtåliga gardiner fungerar bäst med tunna och transparenta tejper.

Vad är värt att kontrollera innan man syr fast tejp i en gardin?

Ett sista övervägande är hur vecket görs. Bland de mest populära vecken kan vi nämna veckband, överlappande band (där vecken görs med små mellanrum) och så kallade “drakveck”, där veckningsmönstret är alternerande. Därför undrar många damer hur man syr draktejp i sina gardiner, eftersom det verkar svårt på ytan, men ger en mycket originell och elegant effekt på tyget. En intressant dekorativ effekt kan också uppnås med fjärilsgardintejpen.

vilken tejp för voilégardiner

Hur syr man ett gardintejp? Instruktioner

  1. Säkra tejpens sladdar – det är mycket viktigt att täta sladdarna med tejp eller göra knutar i ändarna. På så sätt kommer de inte att gå vilse eller förskjutas under sömnad. Annars måste du fortsätta att kontrollera deras position.
  2. Fäst tejpen vid gardinens kant – beroende på vilken tejp du väljer kan du behöva lämna en liten marginal upptill. Lämna några centimeters reserv i början för att göra det lättare att vika senare, vilket du alltid kan trimma senare. Vilken sida ska jag sy fast tejpen på gardinen? Det är mycket viktigt att snörena är på utsidan så att du kan manövrera dem senare. När du funderar på hur du ska sy fast tejpen på gardinen på ett permanent sätt är den bästa lösningen naturligtvis att använda en symaskin. Om du är nybörjare är det en bra idé att öva ett tag innan du börjar sy.
  3. I detta skede ska gardinbandet sys fast. För att göra det lättare att sy fast tejpen i gardinen kan du först nåla ihop det hela med synålar. Om du vill vara säker på att maskinsömmen blir perfekt – kan du också sy fast tejpen i gardinen med en lös handstygn i form av en fästanordning, vilket dock är ganska tidskrävande. Vi ställer in maskinen på raksöm och syr tejpen till gardinens kant. Dessutom kan vi i ett andra steg välja en andra sömnad, parallell med den första, vilket fungerar bra när gardintejpen är mycket bred.
  4. Den förberedda gardinen måste fortfarande ordnas. Att veta hur man syr tejpen till gardinen är det nu nödvändigt att dra i strängarna och kontrollera det gjorda vecket. Gardinerna på tejpen bör ordna sig snyggt enligt den typ av veck vi har valt. Hela saken kan sedan hängas och ordnas i fönstret.
hur man syr i ett gardinband steg för steg

Sy in tejp i en gardin – vad ska jag komma ihåg?

Som du kan se, genom att kontrollera hur man syr ett tejp till en gardin, kan vi snabbt få färdiga instruktioner och se för oss själva att det inte är en svår uppgift. De enda svårigheterna vi kan stöta på är att hantera den stora mängden tungt gardinmaterial eller göra sömmen på själva maskinen.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus