- Skrivet av Kristina Eriksson
Många undrar hur man tvättar sina handdukar effektivt. Att tvätta handdukar verkar inte vara någon stor sak, men handdukar har ofta en obehaglig lukt eller känns sträva vid beröring efter att ha tvättats. Det finns dock flera sätt att åtgärda detta.
Innehållsförteckning
Hur tvättar man handdukar i tvättmaskinen efter köpet?
Nya handdukar bör tvättas före första användningen. Den första tvätten är extremt viktig, eftersom den tar bort överflödiga färgämnen och kemikalier som handdukarna är belagda med under produktionen. Dessutom är tvättade handdukar mycket mer absorberande. En ny, otvättad handduk absorberar inte fukt från huden. En intressant behandling är att blötlägga handdukarna i minst 24 timmar innan de tvättas för första gången. Detta kommer att lösa upp de kemikalier som handdukarna blötläggs med. Lite ättika kan tillsättas till vattnet som handdukarna blötläggs i, vilket kommer att ha en positiv effekt på färgernas livslängd. Nya handdukar tvättas bäst i 60°C.
Hur tvättar man handdukar så att de inte luktar?
Den dåliga lukten på handdukar orsakas vanligtvis av bakterier. Handdukar är en perfekt grogrund för bakterier när de ligger fuktiga i tvättmaskinen, torktumlaren eller i linneskorgen. Handdukar ska aldrig slängas i tvättkorgen direkt efter badet, eftersom de inte har möjlighet att torka ordentligt i tvättkorgen och bakterier förökar sig på dem.
Badhanddukar, eftersom de är de tjockaste och absorberar mest fukt, bör behandlas med största omsorg. Även om en fuktig handduk gör att bakterier kan växa snabbt, är detta inte den enda orsaken till obehaglig handdukslukt. En annan orsak är felaktig ursköljning av tvättmedel eller vätska, som drar till sig smuts och bakterier. Du måste också se upp för rester av sköljmedel, eftersom detta bildar en beläggning på handdukarna som också gör att bakterier kan växa.
Vid vilken temperatur ska handdukar tvättas?
Den optimala tvättemperaturen för handdukar är 60°C. Denna temperatur dödar de flesta bakterier och virus utan att förstöra handduken. Vissa väljer att tvätta sina handdukar i 90°C, men handdukar som tvättas i denna temperatur slits snabbt, förlorar sin mjukhet och är inte längre behagliga att ta på. Denna temperatur kan dock användas för handdukar som är mycket skadade, eftersom den bäst dödar bakterier och virus. Om handdukarna inte är särskilt smutsiga kan de tvättas i 40 grader. För att eliminera bakterietillväxt rekommenderas dock att tvätta handdukar i 60 grader. Tvätta inte handdukar i temperaturer lägre än 40 grader.
Hur tvättar man handdukar för att hålla dem mjuka?
Vi undrar ofta vad vi ska göra för att göra handdukar mjuka. Det visar sig dock att det inte alls är svårt. Allt du behöver göra är att välja rätt tvättmedel och mjukgörare.
Välja tvättmedel
Det är bäst att använda flytande tvättmedel för att tvätta dina handdukar. Tvättpulver sköljer ofta dåligt från handdukarna och lämnar rester på dem. Det är också viktigt att komma ihåg att överskott av tvättmedel inte är bra för handdukar. Tvättmedel är svårare att skölja ur om de används i överflöd. Detta påverkar i sin tur handdukarnas fluffighet och mjukhet negativt. Dåligt sköljda tvättmedel kan också bidra till en obehaglig lukt på handdukarna.
Sköljmedel
En minimal mängd sköljmedel kan användas för att tvätta handdukar, men det är bättre att undvika detta. Rester av sköljmedel kan samlas på handdukens fibrer, vilket kan leda till sämre absorptionsförmåga och minskad mjukhet. istället för sköljmedel kan man använda lite vinäger. Vinäger sköljer lätt bort tvättmedelsrester. Detta gör att handdukarna förblir mjuka och fluffiga. Var inte rädd för att den intensiva lukten av vinäger kommer att finnas kvar på handdukarna när de tas ut ur tvättmaskinen. Den obehagliga vinägerlukten försvinner snabbt.
Hur ofta ska du tvätta dina handdukar?
Handdukar absorberar fukt mycket bra och är en bra miljö för bakterier att växa. Av den anledningen är det bäst att tvätta handdukar var 2-3 dag, men minst en gång i veckan. Det är också viktigt att se till att handduken har rätt förutsättningar för att torka. En handduk som förblir fuktig under lång tid är mer benägen att utveckla bakterier.
Kristina Eriksson
Se mer: Hus