När är löpning mest effektivt – morgon eller kväll? När ska man springa?

När är löpning mest effektivt – morgon eller kväll? När ska man springa?

Löpning är en sport som kan utövas av många olika anledningar – för hälsan, viktminskning, välbefinnande eller avkoppling. Förmodligen har inte någon av oss, särskilt en nybörjare, ställt sig frågan – när ska man springa? På morgonen, på kvällen eller på eftermiddagen? Svaret är inte entydigt, och det beror främst på vår kropp och våra dagliga vanor. Vanligtvis är vilken tid som helst lämplig, men vilken är bäst? Jag inbjuder dig att läsa dagens artikel.

När ska man springa? På morgonen, på kvällen?

När du börjar löpträning är det värt att välja rätt tid att göra denna aktivitet. För vissa av oss kommer kroppen att prestera bättre på morgonen, för andra på kvällen, och för ytterligare andra spelar det ingen roll. Varje person är byggd något annorlunda, var och en har lärt sig att fungera vid olika tidpunkter. För vissa av oss är de tidiga timmarna när de kliver upp ur sängen de timmar då de känner sig bekväma och fungerar bäst, för andra är det en mardröm. Genom dessa faktorer förändras också den timme då energitoppen inträffar. Detta är det ögonblick under dagen då vi har mest energi.

De flesta av oss tränar när vi kan och har tid över. De allra flesta har dagliga sysslor, arbete och begränsade energiresurser, så träningen sker när vi känner för det eller helt enkelt har möjlighet.

Det är värt att inse att det finns något sådant som en biologisk klocka som reglerar vår dag- och nattcykel – sömn-vakenhetscykeln. Det är enligt vår kronotyp som vi delas in i morgon-, kvälls- och likgiltiga typer.

Vad är kronotypen?

Det är vår inre, biologiska klocka som reglerar vår dag-natt-cykel. Den biologiska klockan delar in samhället i

  • morgontypen, dvs. de som börjar sin dag på morgonen (mellan kl. 5 och 7) och avslutar den tidigt på kvällen (mellan kl. 8 och 22),
  • kvällstypen, dvs. den som börjar dagen relativt sent (mellan kl. 10 och 12) men som också slutar sent på kvällen (mellan kl. 1 och 3),
  • den likgiltiga typen, dvs. de som alltid mår bra och vars dag börjar och slutar vid en tidpunkt som inte gör någon större skillnad för dem

Kanske är du morgontypen och att springa kl. 21.00 kan redan vara en liten utmaning för din kropp. Det är värt att bli medveten om och, om möjligt, införliva denna information i dina dagliga träningsplaner.

Kronotyp - vad är det och hur påverkar det löpningen?

Löpning på morgonen eller kvällen?

Löpning på morgonen och på kvällen skiljer sig åt när det gäller slutresultatet av löpträningen.

Morgonträning, när den hålls i rätt tempo, tvingar kroppen att starta den metaboliska processen. Detta bör i sin tur ge mycket goda resultat när det gäller att göra sig av med oönskat fett.

Löpning på kvällen, å andra sidan, på grund av syresättningen av hela kroppen, leder till bättre kvalitetssömn och en minskning av kortisol, stresskromonet.

Löpning på morgonen – för- och nackdelar

Att springa på morgonen kan göra mycket gott. Det är en bra idé att börja dagen med ett löppass, eftersom det kommer att ha en positiv inverkan på hur vår kropp fungerar under hela dagen efteråt.

Fördelar

Som nämnts ovan kommer morgonträning att reflektera positivt på viktminskning. Dessutom kommer de att vara ett bra element för att väcka kroppen och förbereda den för resten av dagen. Ett morgonträningspass innebär bättre syresättning av hjärnan, starkare blod som pumpar genom hjärtat, förbättrad tarm- och magfunktion.

Att springa tidigt på morgonengör oss också gladare, eftersom endorfiner, eller lyckohormoner, frisätts under träning redan efter trettio till fyrtio minuter. Detta gör att vi kan gå in i en ny dag glada och fulla av energi för vårt dagliga arbete.

Nackdelen med

Nackdelen med att springa på morgonen är den ökade risken för skador. Kroppen är ännu inte helt uppvärmd. Innan du börjar det faktiska träningspasset är det därför viktigt att göra en anständig uppvärmning innan du tränar, vilket minskar risken för skador.

En annan underpunkt är den ökade risken för synkope och svimning. Detta beror på att alla kroppar inte är förberedda för hög träning på fastande mage. Morgonlöpning utan måltid bör undvikas av äldre, gravida kvinnor och personer med lågt blodtryck.

För att förebygga och minska risken för svimning är det bra att äta ett litet mellanmål, t.ex. en banan eller en kolhydratshake, och att äta en protein- och kolhydratrik middag dagen innan.

Löpning på kvällen – för- och nackdelar

Att springa på kvällen är ett plus för hälsan, vilket inte betyder att du inte kan sträva efter ditt viktminskningsmål under kvällsträning. Dessutom kommer en stor andel av oss att ha mer tid för en kvällsträning, vilket kan översättas till en träning av högre kvalitet.

Löpning på kvällen

Fördelar

Kvällsaktiviteter har främst en hälsofördel. De ger kvalitetssömn och en minskning av stresshormonet, så att vi blir lugnare.

För att minska kortisolnivåerna, som är ansvariga för stressnivåerna, måste vi se till att vårt träningspass är lugnt och slappnar av våra muskler och leder. När vår träning är mycket intensiv kan detta få motsatt effekt – kortisolnivåerna kan stiga. Därför är det värt att komma ihåg att om din dag har varit mycket stressig bör du göra ett lugnt och avkopplande träningspass på kvällen.

Löpninggör det också lättare att somna genom att syresätta hela kroppen, inklusive hjärnan. Syre är en mycket viktig beståndsdel i vår kropp, och en ”frisk tillförsel” av det en stund innan du går till sängs kommer bara att översättas positivt.

Kvällslöpning innebär för de flesta av oss också mer tid att träna. Det finns mindre stress, du behöver inte längre rusa någonstans, och så kvaliteten på denna träning, som är mycket viktigare än mängden distans som körs, förbättras dramatiskt. Den högre kvaliteten på träningen kan också översättas till starkare kvarvarande effekter, såsom större fettförbränning, ökad kondition och njutning av träningen.

Nackdelar

Å andra sidan, även om vi kommer att försöka göra ett kvalitetspass, kan det vara mindre effektivt. Detta beror på att vi i slutet av dagen kan ha mindre energi att träna efter en intensiv dag.

Om du inte gör ditt träningspass ordentligt kan löpning på kvällen också ha motsatt effekt – istället för att lugna ner din kropp kan det göra den ännu mer upprörd. Om du tränar före läggdags ska du därför se till att göra träningspasset mindre intensivt så att insomnandet och lugnandet av kroppen inte påverkas negativt.

Löpning mitt på dagen – för- och nackdelar

Löpning mitt på dagen är en blandning av för- och nackdelarna med löpning på morgonen och kvällen. Det är då vi kan unna oss ett starkt och intensivt träningspass, med en uppvärmd kropp och muskler, medan å andra sidan väderförhållandena kan vara ett stort problem.

Fördelar

Att springa mitt på dagen är definitivt ett plus för kroppen, eftersom det värmer upp muskler och leder. Vi är också väl vakna och har tillräckligt med styrka för att genomföra ett effektivt, kvalitativt och intensivt träningspass, utan att påverka vår senare sömn.

Körning vid lunchtid

Nackdelar

Nackdelarna i detta fall beror på årstiden. På vintern kan luftföroreningarna, särskilt i städer, vara höga, vilket kommer att leda till trög andning och minskad tillfredsställelse med träningen.

På sommaren, å andra sidan, kan höga temperaturer följa med löparen under träningen. Utan tillräcklig vätsketillförsel kan detta leda till uttorkning, svaghet och svimning. Höga temperaturer kan också ha en negativ inverkan på andningen och träningsglädjen.

Tidsbrist, särskilt på arbetsdagar, kan också vara en faktor att ta hänsyn till. För de flesta är det mycket lättare att hitta ledig tid på morgonen eller kvällen än mitt i en pågående arbetsdag.

Ytterligare faktorer

Dessutom har flera andra faktorer också betydelse för rätt löpform, inklusive temperaturen utomhus, auran och vädret samt kroppstemperaturen. Det är också värt att bekanta sig med de ytterligare element som påverkar den mest effektiva löpningen.

Utomhusväder och löpning

Temperaturen utomhus påverkar också hur effektiv löpningen är. Den bästa temperaturen för löpning är cirka 12-15 grader Celsius. Det är mellan dessa värden som vår kropp värms upp med löpträning och samtidigt inte överhettas. Detta är den högsta termiska nivån för en löpare.

För att springa på sommaren är det bäst att välja början eller slutet av dagen. Vid dessa tidpunkter kommer temperaturen på sommaren att vara svalare, vilket kommer att leda till att man känner sig mindre trött. På vintern, å andra sidan, kommer du att undvika höga föroreningar, som i städer faller mellan cirka 10:00 och 3-5:00. Dessutom minskar träning under dessa timmar, genom den låga luftfuktigheten, lägre tryck och ökad hjärtfrekvens hos löparen, lungkapaciteten, vilket orsakar mer trötthet. Som ett resultat, trots den låga temperaturen, kan uttorkning orsakas.

Löpning och utomhustemperaturen

Kroppstemperatur

En ytterligare faktor som kan påverka effektiviteten i vår träning är vår kroppstemperatur. Vår högsta kroppstemperatur för de flesta av oss är vid 18-tiden. Det är då vi är mest fokuserade, känner mindre trötthet under träning, har en förkortad reaktionstid och våra muskler och leder är som mest uppvärmda.

Men – hela skillnaden i kroppstemperatur under dagen är ungefär 1 grad Celsius. Detta är relativt lite och en nybörjare kanske inte känner någon skillnad. En viktigare faktor är ändå en bra uppvärmning och en riktig kost, inklusive att observera måltidernas tider, kvantitet och kvalitet.

Läs mer här:

Slutsats – när är den bästa tiden att springa?

Trots de många faktorer som påverkar om det är bättre att springa på morgonen eller på kvällen, är vi fortfarande beroende av vår livsstil, vårt ansvar och våra egna personliga önskemål. Men när vi får möjlighet är det värt att fråga oss själva vilka resultat vi vill uppnå och om vi har tillräckligt med styrka för att springa vid den planerade tiden: morgon, kväll eller dagtid.

Oavsett vilken tid du väljer håller jag tummarna för att du uppnår dina mål snabbt och effektivt!

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Idrott