Hur tvättar man en dunjacka?

Hur tvättar man en dunjacka?

När vi tar farväl av det behagliga höstvädret med de sista solstrålarna längtar vi mer och mer efter en följeslagare för vår tid tillsammans på vintern. Det absolut bästa valet är en dunjacka, som är extremt varm trots sin lätta vikt och håller kyla och kalla vindar borta från vår hud. Den är inte bara idealisk på väg till jobbet eller när du går en promenad, utan också under extrema förhållanden som vandring i bergen. Vi rekommenderar att du läser artikeln om hur man tvättar en dunjacka för att bevara fyllningen.

Hur tvättar man en dunjacka?

Att köpa en dunjacka är definitivt en investering. När den väl har investerats kommer den att betala för sig själv under kommande säsonger och ge oss komfort och skydd mot kyla, även när temperaturen sjunker under noll. Anständiga, välgjorda modeller kommer att vara med oss i många år så länge vi tar hand om dem ordentligt. Många väljer att inte köpa en dunjacka eftersom de inte vet hur de ska ta hand om den så att den håller så länge som möjligt. Vi är rädda för att dunet ska skava och att jackan ska bli obrukbar. I den här texten kommer vi att prata om hur man tvättar en dunjacka så att den inte hamnar i en stor katastrof.

Kan man tvätta en dunjacka i tvättmaskinen?

Svaret är: naturligtvis kan du det! Det är inte bara det bekvämaste, utan också det säkraste sättet att fräscha upp din jacka och förbereda den för nästa säsong. Det finns speciella produkter för att tvätta av, och endast sådana produkter används för detta ändamål. De tvättmedel som vi använder varje dag för att tvätta kanske inte fungerar och resulterar i att jackan som tas ut ur tvättmaskinen är fläckig och inte längre användbar. Vattentemperaturen spelar också en viktig roll. Vid vilken temperatur ska du tvätta din dunjacka? Vi rekommenderar en temperatur på mellan 30 och 40 °C. För att undvika att fjädrarna rufsas till bör antalet varv också begränsas till maximalt 600 per minut.

Kan en dunjacka tvättas i tvättmaskinen?

Hur tvättar man en dunjacka i tvättmaskinen?

Många av er undrar säkert hur man tvättar en dunjacka hemma. Detta samtal är enklare än du kanske tror. Vi guidar dig genom processen steg för steg!

  1. Rengör tvättmaskinen (trumma och tvättmedelslåda) noggrant – se till att det inte finns några vassa föremål i trumman som kan skära igenom jackans tyg. Tvätta ur tvättmedelslådan noggrant så att duntvättmedlet inte blandas med rester från vanliga tvättmedel.
  2. Bekanta dig med tillverkarens instruktioner – varje tillverkare är skyldig att tillhandahålla information på slutproduktens etikett om lämpligt och säkert sätt att ta hand om produkten. Följ dessa regler och överskrid inte den maximala vattentemperatur som anges på etiketten!
  3. Stäng dragkedjor och fickor och vänd jackan ut och in – detta förhindrar att tyget slits sönder även om dragkedjorna är öppna.
  4. Blötlägg och knåda jackan lätt för att avlägsna luft från dunet – detta minskar risken för att dunet komprimeras under tvätten. Tvätta synliga fläckar för hand innan du lägger jackan i tvättmaskinen, naturligtvis med specialtvättmedel för dun.
  5. Använd endast flytande tvättmedel för dunjackor – tvättmedel för daglig tvätt är inte lämpliga för detta och ingen kan garantera att de inte kommer att skada din jacka!
  6. Lägg några tennisbollar i trumman – när bollarna snurrar kommer de att studsa mot trummans väggar och se till att dunet i jackan inte klumpar ihop sig
  7. Ställ in rätt program – ibland har din tvättmaskin ett specialprogram för tvätt av dunfyllda jackor. Om din maskin inte har denna funktion kan du prova ett fintvättprogram för siden eller ull. Det viktigaste är en låg temperatur (max 40 grader Celsius) och en låg hastighet (max 600 per minut).
Kan en dunjacka tvättas i tvättmaskinen?

Hur kan jag torka min dunjacka efter tvätt?

När du tar ut dunjackan ur tvättmaskinen ser den inte längre särskilt imponerande ut. Dunet förlorar då sin volym och jackan ser ganska eländig ut. Men du behöver inte oroa dig. Allt du behöver göra är att torka jackan ordentligt för att återställa den till sitt ursprungliga skick. Hur gör man det? Vi har två alternativ:

  • torktumla – både torktumlare och tvättmaskin är lämpliga. Som med tvätt, se till att du ställer in ett program för ömtåliga tyger. Temperaturen bör inte överstiga 60°C för att inte bränna fjädrarna. Torktiden beror på jackans storlek – större jackor med mer dun tar längre tid att torka än mindre jackor med mindre fyllning.
  • traditionell torkning – lägg den våta jackan plant på en luftig och välventilerad plats. Bryt upp dunet för hand med några timmars mellanrum, vänd på jackan, skaka den försiktigt och klappa om den. Dessa åtgärder är nödvändiga om du vill undvika att dunklumparna krossas. Att torka på detta sätt kräver tid och tålamod. Leta inte efter genvägar, elementet eller hårtorken är verkligen inte bra allierade i denna process. Kom också ihåg att inte hänga upp en våt jacka under några omständigheter.

Rätt underhåll är nyckeln till odödlighet

Som du kan se behöver det inte vara en komplicerad process att tvätta en dunjacka. Om du följer några enkla regler kommer du inte bara att spara pengar på kemtvätt, utan också se till att din favorit dunjacka stannar i din garderob under många säsonger.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus