Vad kan inte diskas i diskmaskin?

Vad kan inte diskas i diskmaskin?

Det är lätt att frestas att säga att diskmaskiner har blivit en räddare i nöden för många hushåll under de senaste åren. Deras popularitet ökar för varje år och fler och fler hem utrustas med denna moderna apparat. Det är ett utmärkt alternativ till att diska för hand, eftersom det inte bara sparar mycket tid, utan också är ekonomiskt.

Men för att kunna ta hand om ditt porslin på rätt sätt är det värt att fördjupa sig i ämnet diskmaskin. Vad får under inga omständigheter diskas i diskmaskinen? Här är de viktigaste sakerna att veta om att diska i diskmaskinen!

Modernitetens fördelar – fördelarna med att diska i diskmaskin

Diskmaskiner har blivit en extremt önskvärd apparat i många hushåll av goda skäl. De kostar inte mycket och du kan verkligen göra ditt liv bekvämare med dem. Numera finns det många modeller på marknaden med olika dimensioner, så diskmaskinen kan matchas perfekt till kökets storlek och tar inte upp för mycket utrymme. Men viktigast av allt, varför anses diskning i diskmaskin vara ett mycket mer fördelaktigt alternativ?

Vad får inte diskas i diskmaskin?

Främst för att det tar mycket kortare tid att diska i en diskmaskin än att diska för hand. När det gäller detta moderna alternativ: allt du verkligen behöver göra är att placera disken i diskmaskinens korg, placera diskmedlet och köra programmet. Resten tar utrustningen hand om, och användaren kan använda den sparade tiden mer produktivt. Dessutom är diskmaskinen mer ekonomisk. Vattenförbrukningen är säkerligen mycket lägre än vid manuell diskning – så vattenkostnaderna blir lägre, vilket också har en betydande inverkan på miljön.

Vad du inte ska diska i diskmaskinen – den svarta listan

Kan plast diskas i diskmaskinen? Är det säkert att diska porslin i diskmaskinen? Och hur är det med silverpläterade bestick? Dessa frågor är mycket ofta i tankarna hos alla användare av denna rengöringsapparat. Och det är inget konstigt med det, eftersom ingen av oss skulle vilja förstöra våra favorituppsättningar av disk. Vad bör du tänka på när du använder diskmaskinen?

Brädor och skedar av trä

Porslin och bestick av trä – porslin, skedar och andra tillbehör av trä kan svälla och spricka när de utsätts för mycket vatten. Så, kan en träbräda diskas i diskmaskinen? Om du vill att den ska hålla länge är det bättre att diska den för hand.

Porslin i diskmaskinen

Handdekorerade porslins- och keramikfat – den dekorativa beläggningen på dessa fat utsätts för intensivt arbete i form av en vattenstråle eller torkning. Diskmaskinens tvätt av porslin kan skada det avsevärt.

Kan porslin diskas i diskmaskin?

Plastbehållare och porslin

De flesta plastföremål – plastbehållare kan visserligen diskas i diskmaskin, men kontrollera alltid att de har en särskild symbol som berättigar till detta. Många sådana föremål är helt enkelt inte värmetåliga.

Silverpläterade bestick i diskmaskinen

Många upptäcker fläckar på besticken efter att de diskats i diskmaskinen och förstår inte vad problemet är. Faktum är att silverpläterade bestick oftast inte lämpar sig för diskmaskin, vilket kan leda till att de blir mörkare.

Kan silverpläterade bestick diskas i diskmaskin?

Kristallglas och bägare

Detta ömtåliga material bör i allmänhet rengöras för hand. Endast vissa diskmaskinsmodeller har ett GlassSecure-program för att skydda glaset, resten kan orsaka flisor eller repor på kristallernas yta.

Koppar- och teflonpannor

Vackra kokkärl kan missfärgas och förlora sin kopparglans när de utsätts för höga temperaturer. Teflonbeläggningen kan å andra sidan bli skadad och dess försvagning påverkar avsevärt hur maten fastnar på botten.

Skylt för diskmaskinsförbud – finns det en?

Den svarta listan över föremål som inte bör diskas i diskmaskin är verkligen omfattande, så det är verkligen svårt att komma ihåg alla material och ytbehandlingar som inte är lämpliga för diskmaskin, men som enkelt kan placeras i den. Det är dock skönt att veta att det finns ett bra sätt att skilja mellan de två grupperna – diskmaskins- och maskindisksymbolen.

Symbol som inte tål maskindisk

De flesta tallrikar och tillbehör som kan diskas med denna maskin har en speciell grafik som är mycket lätt att känna igen. Det är en symbol som visar två tallrikar med tre vattenstrålar över sig. En sådan symbol på en tallrik betyder att diskmaskinen kan hantera den mycket bra och att du inte behöver oroa dig för en negativ effekt.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus