Hur tvättar man sänglinne? Vid vilken temperatur?

Hur tvättar man sänglinne? Vid vilken temperatur?

En god natts sömn är viktig, så inget får störa den. Tvärtom bör man göra allt för att ge sig själv en välförtjänt vila. Under sömnen regenereras hela kroppen, inklusive nervsystemet, cirkulationssystemet och det endokrina systemet. Sömn har en gynnsam effekt på kroppens tillstånd och ger ny energi.

Sängklädernas viktiga roll

Att förbättra sömnkvaliteten kräver inte många uppoffringar. Allt du behöver är ett tyst, mysigt rum utan tillgång till TV eller andra distraktioner. Valet av säng beror på personliga preferenser, men en anständig madrass är viktig. Sängkläder spelar en viktig roll här, eftersom det är i närmaste kontakt med kroppen. Därför är det sängkläderna som bör vara i fokus för uppmärksamhet och väl genomtänkt val. Medan madrassens och kuddens form bör vara föremål för vissa standarder, lämnar valet av sängkläder mycket frihet i detta avseende. Naturligtvis är det bäst att välja ett som är praktiskt, estetiskt tilltalande och hälsosamt. Tvätten av sängkläder är något man bör tänka på när man köper dem.

hur ofta ska man tvätta sängkläder?

Hur tvättar man sängkläder?

“Sängklädesmarknaden” utökar sitt sortiment år för år. Sängkläderna som erbjuds blir mer och mer visuellt tilltalande, men framför allt är de bra för hälsan. Det är därför att välja rätt beror helt på personliga preferenser. Du kan välja mellan klassisk bomull, linne, siden, flanell, mikrofiber, bark, flanell, satin och till och med ull. Designen kan enkelt anpassas till sovrummets inredning eller till dina egna behov. Det är viktigt, kanske till och med viktigast, att hålla det rent. Därför är det bra att ta reda på hur man tvättar sängkläder på rätt sätt. Observera att tvätt av sängkläder av bark skiljer sig något från tvätt av sängkläder av bomull.

hur man tvättar sänglinne

Vid vilken temperatur ska sängkläder tvättas?

Detta är en fråga som väcker många frågor. Å ena sidan är sängkläder förknippade med något känsligt, till och med intimt. Å andra sidan är det förknippat med något extremt hygieniskt. Det råder ingen tvekan om att kvaliteten på lakan, påslakan och örngott är av stor betydelse. Mjuka och behagliga att ta på – det är egenskaper som man vill behålla så länge som möjligt. Men kroppen svettas när man sover, och ibland finns det inte alltid tid för en snabb dusch på väg till sängen. Hur kan man förena detta och vid vilken temperatur är det bäst att tvätta sänglinne?

Tvätta sängkläder – i hur många grader?

Det är en bra idé att fundera på hur du ska tvätta dina sängkläder redan när du köper dem. Följ alltid tillverkarens rekommendationer och läs informationen på etiketterna. Varje tyg kräver olika behandling och tvättemperaturer. Lyckligtvis kan sängkläder i de flesta fall tvättas säkert i en tvättmaskin. Du kan se på etiketten hur många grader du kan tvätta dina sängkläder. I allmänhet kan sängkläder tvättas säkert i 40 till 60 grader, beroende på tyget. Det finns dock exceptionella situationer då “mer drastiska åtgärder” måste vidtas. Vid misstanke om löss, springmask, kvalster etc. ska sängkläderna tvättas i 90 grader.

tvätt av sängkläder hur många grader

Tvätttemperatur för sänglinne beroende på material

Beroende på vilket material sängkläderna är gjorda av presenterar vi vägledande tvättemperaturer som fungerar i de allra flesta fall:

  • bomull – 40/60 grader
  • flanell – 40 grader
  • satin – 40/60 grader
  • linne – 60 grader
  • bark – 40/60 grader

De värden som anges ovan är vägledande. Följ i första hand tillverkarens anvisningar på etiketten.

Hur ofta ska jag tvätta mina sängkläder?

Sänglinne, under normala användningsförhållanden, bör tvättas en gång var 1-2 vecka. Detta beror dock på ett antal faktorer. Framför allt beror det på personliga behov. Överdriven svettning, äta i sängen, sova med husdjur – alla dessa faktorer innebär att sängkläderna behöver tvättas oftare.

Dessutom finns det faktorer som direkt eller indirekt påverkar tvättfrekvensen, t.ex. årstid, luftkonditionering och rumstemperatur. Detsamma gäller vanor som till exempel är relaterade till vad man sover i – varm eller lätt pyjamas, nattlinne, T-shirt. Det är också viktigt vilken kosmetika man använder före sänggåendet, och om man sover med öppet eller stängt fönster.

hur man tvättar sänglinne

Hur tvättar man sina sängkläder så att de behåller sitt utseende?

Först och främst, oavsett tvättemperatur, är det en bra idé att vända sängkläderna ut och in. Det är också en bra idé att fästa knappar och blixtlås, så att tyget inte blir skrynkligt. Beroende på vilken typ av sängkläder det gäller kan man sedan välja lämpligt tvättprogram. Detta beror naturligtvis också på vilka funktioner som finns tillgängliga i din tvättmaskin. Det kan t.ex. vara “bomull”, “bomull intensiv”, “fin”, “satin”, “ull” eller programmet “anti-allergen”. Att tvätta sängkläder för barn på det senare programmet är utmärkt.

Hur tvättar man sänglinne så att det behåller sin färg?

På tvättmedelsmarknaden finns ett brett utbud av pulver, vätskor och kapslar för tvätt och sköljning. Tvättpulver har varit mycket populärt i många år. Men det har sina fördelar och nackdelar. Det finns fortfarande en uppfattning om att det är mer effektivt än andra tvättmedel. Pulver tenderar dock att klumpa ihop sig till klumpar som är svåra att ta bort efter tvätt. Kapslar, å andra sidan, löses inte alltid upp vid låga temperaturer. Tvättvätskor fungerar bra vid alla temperaturer, men ibland måste du tillsätta en större mängd för att linnet ska bli “tvättbart”. Förutom tvättmedel kan du använda olika kompletterande produkter i form av bollar, påsar etc. för tvätt. Dessa syftar till att bevara färgen på sängkläderna, men mjukar också upp effekten av tvättmedlen och hjälper till att bevara tygets struktur.

tvätt av sänglinne

Hur tvättar man sängkläder när det inte längre finns någon etikett från tillverkaren?

Vid vilken temperatur ska du tvätta sängkläder när du inte är säker på tyget och informationen på etiketten är svår att läsa? Det säkraste sättet är att tvätta sänglinne i låga temperaturer, till exempel i ett “uppfräschningsprogram”. Ofta behöver lakan och örngott bara fräschas upp för att lindas in i fräschör igen. Men om situationen kräver mer radikala åtgärder, t.ex. vid sjukdom, ska sängkläderna tvättas i 90 grader. Det är det enda sättet att bli av med bakterier, och det är en bra idé att upprepa denna process flera gånger under veckan. Vilken temperatur man ska tvätta sänglinne i är individuellt och beror på de specifika omständigheterna.

Följ Kvinnans Värld på Google News! Håll dig uppdaterad! Följ

Kristina Eriksson

Se mer: Hus